Bostadsbolagen slopar inkomstkrav

Snart är det inte din inkomst som avgör om du får en hyresrätt i Göteborg. – Det här är en rättvisefråga för oss. Alla ska kunna söka bostad, säger Gunnar Ekeroth (MP), förste vice ordförande på Framtiden AB, där man nu slopar inkomstkravet.

ANNONS
|

Från och med i höst kommer inkomstkravet atttas bort för den som söker bostad hos de kommunala hyresbolagen i Göteborg. Det beslutade Framtidenkoncernens styrelse under måndagen. Just nu är kravet för bostadssökande en inkomst som är tre gånger så hög som hyran.

– Det krav vi har i dag utesluter en hel del personer. Med den nya hyrespolicyn kommer vi attkunna ge alla samma möjlighet, oavsett om man har ett fast jobb, arbetar sporadiskt eller rentav saknar ett jobb, säger Gunnar Ekeroth (MP), förste vice ordförande på Framtiden AB.

– Situationen kan se så olika ut för olika personer, fortsätter han. Man kanske är arbetslös men sitter på undansparade pengar. För oss är det här en rättvisefråga.

ANNONS

Att ta bort det nuvarande inkomstkravet har varit en diskussionsfråga under ett och ett halvt års tid och har drivits av Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Göteborg.

Gunnar Ekeroth säger att det finns en risk att personer nu kommer att söka lägenheter som de inte har ekonomi till och att man därför kommer att göra en utvärdering nästa år.

– Vi litar på att människor kan göra den här bedömningen på egen hand. I dagsläget har vi väldigt små hyresbortfall och det är svårt att uppskatta hur mycket den här förändringen skulle kunna kosta oss. Därför är vi ödmjuka och tänker följa upp detta om ett år för att se om hyresförlusterna ökat, säger han.

Med syftet att integrera fler människor på den kommunala bostadsmarknaden höjer man också gränsen för betalningsanmärkningar - från max två till max tre stycken.

– Det är så lätt att få en betalningsanmärkning. Hade du mer än en anmärkning innan är det kört att få bostad i dagsläget. Nu kommer det bli okej att ha tre stycken.

Framtidenkoncernen vill också öppna upp för möjligheten att vara fler personer skrivna på ett bostadskontrakt. I dagsläget får man vara högst två personer.

ANNONS

– Vi vill ha en ökad flexibilitet i systemet. Det finns så många olika familjesammansättningar i dag - som exempelvis kollektiv och stjärnfamiljer. Vi vill vara moderna och ska därför tillsätta en utredning kring detta. Förhoppningsvis kommer vi att ha hittat en ny lösning gällande kontraktskrivande senare i år, säger Gunnar Ekeroth.

Framtidenkoncernen

  1. Framtidenkoncernen är en fastighetskoncern som ägs av Göteborgs Stadshus AB som ingår i Göteborgs Stad.
  2. I koncernen ingår bland annat de kommunala bostadsbolagen Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder, Egnahemsbolaget.
  3. Man har cirka 72 000 lägenheter i Göteborg och omsätter cirka 4 000 bostäder per år.
ANNONS