Bostadsannons gav många svar

ANNONS
|

Vill du ha någonstans att bo i Göteborg och inte har kontakter är kanske det enklaste sättet att annonsera. Men en egen lägenhet är svår att hitta. Däremot erbjuder många rum. GP fick 88 svar under en dryg veckas tid som annonsen låg ute på Blocket.

Ofta var rummen 10-20 kvadratmeter stora. Mer än hälften av erbjudandena kom från Hisingen eller centrala delar av Göteborg, och resterande hade en spridning från Angered i norr till Frölunda i söder. Dessutom kom flera svar om boende från olika kranskommuner.

Exempel på erbjudanden: Ett rum på 10 kvadratmeter för 3 800 kronor i Brämaregården. För 5 000 kronor kunde vi får ett rum på 28 kvadrat i Mölndal. Rummen kunde också vara möblerade med allt från säng till platt-tv.

ANNONS

Lise bor i Biskopsgården och är en av dem som svarade på annonsen. I hennes trea står ett rum tomt. Hon har tidigare delat lägenhet med en annan tjej, men behöver nu en ny inneboende.

–Jag trivs så bra här, det är ju mitt hem. Så jag vill inte flytta eller byta ner mig, säger hon.

Hyran för Lise ligger på 6 500 kronor, och en inneboende skulle göra kostnaden enklare att bära.

–Men det viktigaste är ju att det funkar. Att man har ömsesidig respekt och kan lita på varandra.

Lise bor inte ensam, hon har sällskap av hunden Nemi, 11 år, och hushållets senaste tillskott, kaninen Mr Fluffy. Han bor i en stor bur i vardagsrummet.

Lise vet hur tuff bostadsmarknaden kan vara. I jakten på inneboende har hon gått med i olika grupper för bostadssökande på Facebook.

–Jag kan bara föreställa mig hur stressigt det måste vara att bli bostadslös. I de här grupperna kan man se barnfamiljer som skriver att de är i akut behov av ny bostad, att de blir bostadslösa vid månadens slut, säger hon.

GP får också svar från Jenny. Hon har ett rum att hyra ut i en fyra i Hjällbo. Hon delar 100 kvadrat tillsammans med en kompis. Rummet som hyrs ut är inte så stort. Det finns plats för en säng och ett skrivbord - men i övriga lägenheten finns plugghörna, tv-soffa och ett stort kök.

ANNONS

–För mig känns det bra att kunna hjälpa till när en kompis står utan bostad. För studenter blir det extra svårt vid terminsstart, då är det många som plötsligt står utan lägenhet i en ny stad. Många tvingas ju bo på vandrarhem i flera månader, säger Jenny.

Hon har bott i lägenheten i två år och trivs med folk omkring sig.

–Jag hade nog storknat om jag satt ensam i en etta. Nu finns det alltid någon man kan fråga om man till exempel vill se en film, säger Jenny.

I lägenheten har de inget städschema, och saknas det något i skafferiet eller städskåpet så handlar man det, helt enkelt. Hyran för lägenheten ligger på 7 000 kronor.

–Skulle jag flytta närmare centrum skulle jag få gå ner i rum men inte ner i hyra. Det enda jag saknar är att kunna cykla in till stan, säger Jenny.

Hon tycker det är bra att ha någon man känner som inneboende eller någon som har saker gemensamt med en själv.

–Det är smidigt när folk lägger ut annonser och söker bostad på Blocket, för då kan man ju välja vilka man hör av sig till efter vad man tror passar en själv, säger Jenny.

ANNONS

Jenny och Lises svar var alltså två av många erbjudanden om att bli inneboende.

Men när det kom till ett eget boende var erbjudandena betydligt färre. De knappt 20 lägenhetskontrakt som GP fick mejl om gällde ofta en kortare period, många gånger över sommarmånaderna.

FAKTA

Vår annons på Blocket

Mitt namn är Agnes, jag är 23 år och i akut behov av en bostad i Göteborg med omnejd.

Jag är student, men extrajobbar en del och kan tänka mig en hyra uppemot 6 000 kronor. Andrahandskontrakt eller inneboende - allt är av intresse!

Gärna med inflyttning så snart som möjligt.

Jag är djur- och rökfri och väldigt skötsam.

Jag nås enklast på mejl.

ANNONS