Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/2

Bokmässan ser över säkerheten

Nu ser Bokmässan över säkerheten med anledning av nazistdemonstrationen den 30 september. – Alla kan känna sig trygga på Bokmässan, försäkrar Maria Källsson, ansvarig för kulturevenemanget.

Det var i torsdags som Nordiska motståndsrörelsen fick polisens tillstånd att marschera genom centrala Göteborg den 30 september. Tåget ska starta vid Korsvägen, med den då pågående Bokmässan som granne, och sedan passera i närheten av Judiska församlingen, där högtiden Jom Kippur firas samma dag. Som GP berättade om i går är oron och upprördheten stor bland judiska församlingens medlemmar. Även ansvariga för Bokmässan tar avstånd från arrangören bakom demonstrationen.

– Nordiska Motståndsrörelsen är en våldsbejakande organisation som inte är välkommen till Bokmässan. Vårt mål är att skapa en mötesplats där allmänheten kan få en chans att träffa sina favoritförfattare och diskutera samhällsfrågor. Våldsamma organisationer hör inte hemma i ett sådant sammanhang, säger Maria Källsson, ansvarig för bokmässan.

Hon vill inte gå in på vilka extra säkerhetsåtgärder som planeras med anledning av nazistdemonstrationen.

– Vi gör ett eget grundligt säkerhetsarbete, men vi kommunicerar inte detaljer i det arbetet. Alla kan känna sig trygga på Bokmässan, försäkrar Maria Källsson.

Prövar inte åsikter

Om Bokmässan liksom Judiska centralrådet har planer på att överklaga demonstrationstillståndet vill Källsson inte heller kommentera.

– Hur och var de får tillstånd att demonstrera är en fråga för polisen. Vi har förtroende för polisen och förutsätter att de inte låter demonstrationen störa våra besökare.

Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg, förklarar att myndigheten följer den lagstiftning som finns.

– Ordning och säkerhet kan vi väga in när vi beslutar sådant här, men vare sig åsikter eller symbolvärde har betydelse enligt lagens bokstav och anda. Vi prövar inte åsiktsfrågan. Om det ska vägas in vid demonstrationstillstånd krävs det en lagändring som beslutas av riksdagen, säger han.

Höjd säkerhet

Under tisdag kommenterade statsminister Stefan Löfven nazistmarschen i samband med riksdagens öppnande.

– Snart samlas de i Göteborg. Det är skrämmande. Nu kraftsamlar regeringen arbetet mot rasism och hatbrott i en nationell handlingsplan, säger Löfven.

Enligt statsministern ska de antidemokratiska rösterna inte få stå oemotsagda.

– Det fria ordet ska försvaras. Kliv fram. Vi gör det tillsammans. Det är på oss det beror. Det finns grupper i vårt land som är räddare än någonsin. Säkerheten för minoritetsgrupper och religiösa lokaler ska höjas, fortsätter statsministern.

Lyfter frågan till riksdagen

Även Ann-Sofie Hermansson (S), kommunalråd i Göteborg, tar avstånd från det planerade tåget.

– Det är fullständigt absurt att nazister ska demonstrera på våra gator, men jag har stor tilltro till alla goda krafter som finns i Göteborg och jag respekterar polisens beslut att tillåta detta, säger hon och tillägger; – På något sätt kommer jag att markera vart jag står.

Även Rickard Nordin, riksdagsledamot för Centerpartiet från Göteborg, är skarpt kritisk.

– De har demokratisk rätt att demonstrera, men sträckningen förbi Bokmässan och synagogan är otroligt olämplig. Korsvägen är rörig i allmänhet och särskilt i samband med bokmässan. För judiska församlingen är detta oerhört provocerande och kränkande.

Om judiska centralrådet inte har rätt att överklaga demonstrationstillståndet planerar Rickard Nordin att ta upp frågan i riksdagen.

– Om demonstrationen blir av som planerat kommer jag definitivt att lyfta detta, säger han.

Mest läst