Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Boende evakuerade efter storbrand

Ett landshövdingehus i Majorna började brinna under natten mot lördagen. Under förmiddagen anhölls en person, misstänkt för mordbrand.
— Han är på sannolika skäl misstänkt för mordbrand, säger kammaråklagare Daniel Larsson.

Det första larmet om branden kom till polisen klockan 03.59 på lördagsmorgonen. Branden ska ha startat i ett soprum i samma byggnad som lägenheterna.

— Det brinner i våning ett till två och två till tre, berättade Mats Gränsmark vid räddningstjänsten i Storgöteborg tidigt på lördagsmorgonen. 

Vid 10-tiden på förmiddagen anhölls en man i 40-årsåldern på sannolika skäl misstänkt för att ha startat branden. Brottsrubriceringen är i nuläget mordbrand. 

– Vi har arbetat med förundersökning under morgonen och efter förhör med vittnen har det framkommit uppgifter som har gjort att den här mannen har hämtats till förhör, säger polisens presstalesperson Jenny Widén. 

Enligt jouråklagaren som fattade beslutet är mannen på sannolika skäl misstänkt, vilket är den högre misstankegraden.

— Han är på sannolika skäl misstänkt för mordbrand, säger kammaråklagare Daniel Larsson.

Boende evakuerade

Den initiala branden kunde släckas efter några timmar men räddningstjänsten uppgav under förmiddagen att den fortfarande sökte efter konstruktionsbränder i byggnaden.

— Det är en stor byggnad, människor har fått evakueras från byggnaden och det är rätt många lägenheter, berättade Mats Gränsmark på räddingstjänsten. 

Under morgonen evakuerades ett 30-tal boende till en uppsamlingsplats på en skola i närområdet. 

Utöver räddningstjänst och ambulans fanns även polisen på plats under stora delar av lördagen.

Enligt räddningstjänsten deltog mellan 40-50 brandmän från sex brandstationer i insatsen. 

"Besvärlig konstruktion att jobba med"

Branden ska spridit sig från soprummet i huset vidare till övriga delar av byggnaden via en ventilationstrumma. Det har brunnit både på bottenplan, våning två, mellan våning två och tre och på vinden i olika bjälklag.

– Det har inte varit helt öppna bränder men det har varit omfattande friläggningsarbete för att komma åt de här bränderna i bjälklagren i det här landshövdingshuset, som är en besvärlig konstruktion att jobba med, berättade Svante Carlsson, brandingenjör vid räddningstjänsten Storgöteborg, och räddningsledare på plats. 

Vid 17-tiden på lördagen meddelade räddningstjänsten att man var färdig med insatsen och hade lämnat platsen. 

Enligt polisen kom ingen perosn till skada i samband med branden. En teknisk brottsplatsundersökning kommer att inledas av polisens tekniker så fort det är tillräckligt svalt efter branden. 

Mest läst