Blev avskedad när han tog föräldraledigt

ANNONS
|

–Även om man visste att man hade rätt och alla sa att vi skulle vinna i rätten, var det ju ändå en oroskänsla man gick och bar på. Nu känns det bara jäkligt gott att allt är över. Vi får tacka facket för det här, utan dem hade det aldrig gått, säger Lars Göran Pamdal när GP träffar honom hemma i lägenheten i Bohus.

Händelserna som varit uppe för rättslig prövning inträffade för drygt ett och ett halvt år sedan, i mars 2009.

Lars Göran Pamdal hade under 2008 arbetat mycket övertid. I början av 2009 meddelade han arbetsgivaren att han inte hade möjlighet att göra det längre, eftersom han skulle ta hand om sin tvåårige son efter arbetet.

ANNONS

Torsdagen den 26 mars ställdes saken på sin spets. Lars Göran Pamdal valde att inte följa med och montera dörrar hos en kund under eftermiddagen, eftersom det fanns risk för övertidsarbete. Ägaren till Julins, Roland Petersson, såg detta som arbetsvägran.

Nästa dag tog Lars Göran Pamdal ut föräldraledigt, något han meddelat Roland Petersson dagen innan. Huruvida ledigheten godkänts eller inte, råder det delade meningar om. Arbetsgivaren ansåg att det var fråga om olovlig frånvaro och avskedade därför omedelbart Lars Göran Pamdal.

–Jag satt och käkade middag på fredagen. Då ringde facket och berättade att jag fått sparken. ”Vad fan säger du?”, utbrast jag. Man blev ju chockad, säger Lars Göran Pamdal.

Arbetsdomstolen (AD) meddelade sin dom i förra veckan. Domen är en stor framgång för Lars Göran Pamdal och ett lika stort bakslag för Julins. AD konstaterar att även om det gått till på det sätt som företaget hävdar, finns det inte tillräckliga skäl för avsked, eller ens uppsägning. Därför ska arbetsgivaren betala 16 månaders utebliven lön och skadestånd till Lars Göran Pamdal. Totalt handlar det om ungefär 650000 kronor plus ränta.

Samma vår som Lars Göran Pamdal blev avskedad sades en av hans arbetskamrater upp från Julins i samband med en sjukskrivning. Målen behandlades parallellt i AD och även i kollegans fall förlorade arbetsgivaren. Slutnotan för skadestånden till de båda arbetstagarna, samt fackförbundet Byggnads rättegångskostnader, ligger på drygt 1,5 miljoner kronor.

ANNONS

–Det var ju tufft för hela byggbranschen vid den här tiden, men jag förstår inte varför han valde den här vägen. Han kunde ju bara sagt till oss att det var arbetsbrist och så hade vi fått uppsägningstid och slutat, säger Lars Göran Pamdal.

För Julins, som omsatte drygt tre miljoner kronor år 2009, är domen förödande.

–Jag har inte haft tid att läsa den ännu, men Arbetsdomstolen anser uppenbarligen inte att arbetsvägran räcker. Jag tycker att det här är sjukt. Det här är inget som mitt företag kommer att klara, det är kört nu, säger ägaren Roland Petersson.

ANNONS