Tito Rojas på Vårväderstorget.
Tito Rojas på Vårväderstorget.

Bjuder politiker till möte på Mixgården

ANNONS
|

På lördagen anordnar ett tiotal föreningar ett öppet möte på temat "Gängkrig och Jihadistresor, går de att stoppa?" på Mixgården i Hammarkullen.

Bland föreningarna finns Santos Cruz Azul IF, en fotbollsförening med Biskopsgården med omfattande ungdomsverksamhet.

- Visst går det att stoppa eller åtminstone att begränsa kriminaliteten och utanförskapet i förorterna, säger Tito Rojas som är ordförande i fotbollsföreningen.

- Men då måste det finnas en politisk vilja och ekonomiska resurser för att bygga bort trångboddheten, skapa arbeten, stärka skolan och bygga ut fritidsverksamheten,

- Barnen och ungdomarna i Angered, Bergsjön, Biskopsgården och Tynnered måste ges samma förutsättningar som barnen i andra delar av Göteborg, segregationen måste brytas fattigdomen, arbetslösheten och trångboddheten måste minskas.

ANNONS

Enligt Rojas räcker det inte med välmenande samtal med ungdomar om de demokratiska värderingarna, det måste finnas ett materiellt innehåll.

- Det behövs rejäla satsningar på förorten. Det räcker inte med tillfälliga projektpengar, de stjälper mer än de hjälper. Det krävs ett långssiktigt arbete mot såväl gängrekrytering som rekryteringar till IS.

Rojas och nio andra föreningsledare skrev på GP Debatt på fredagen att pengarna finns.

"Företagen går med vinst, bankerna gör miljardvinster, Göteborgs kommun har i flera år gått med överkott. Satsa pengarna där de behövs", skriver de.

- Alla ungdomar har rätt till ett jobb, rätt till bostad och rätt till en bra skola, säger Rojas.

Han anser att segregationen i det svenska samhället förstärks av den separationspolitik som förs.

- I Biskopsgården uppmärksammas Ramadan i varenda skola och i varenda förskola. Men midsommarfirandet är tabu, i förskolan får det inte omnämnas.

- Man undrar var Folkhemmet som fanns när jag kom till Sverige tog vägen. Var finns gemenskapen, var finns de svenska värderingarna som alla kan dela, var finns banden mellan stadsdelar, folkgrupper och generationer.

- Skall man fira midsommar i Torslanda och Ramadan i Biskopsgården kan vi aldrig få slut på gängkrigen.

Rojas tycker att politikerna i Göteborg gömmer sig när problemen kommer upp till ytan och gängkrigen avlöser varandra.

ANNONS

- Vem har sett Anneli Hulthén de senaste dagarna, undrar han. Det verkar som politikerna i Göteborg inte vill se problemen och inte har några lösningar.

Rojas hoppas att Hulthén kommer till mötet på Mixgården på lördagen.

- Vi bjuder på räkmacka och kaffe, lovar han. Politikerna brukar inte komma när vi försöker locka med kaffe och bulle, kanske går det med räksmörgås.

Den enda politiker som på fredagseftermiddagen hade anmält intresse för mötet var Walter Mutt, riksdagsman för Miljöpartiet.

ANNONS