Biskopsgården ska kameraövervakas - dygnet runt

ANNONS
|

Tillståndet för att med hjälp av 15 övervakningskameror hålla koll på Biskopsgården 24 timmar om dygnetgäller fram till och med juli 2018. Enligt polisen är syftet med kamerorna att "förebygga, avslöja och utreda brott".

Kamerorna är enligt polisen redan på plats i stadsdelen och har tidigare används under kvällar och nätter av bostadsbolagen i området.

I ett pressmeddelande uppger polisen att länstyrelsen godkänt polisens ansökan om att få använda kamerorna dygnet runt.

Stadsdelen hårt drabbat av våldsbrott

Biskopsgården har de senaste åren drabbats av flera mord och andra våldsbrott.

Bland annat sitter det idag redan en kamera utanför lägenheten där 8-årige Yuusuf Warsame sprängdes ihjäl av en handgranat i augusti. Ett mord som fortfarande polisen inte har gripit någon misstänkt för.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Yuusuf Warsames anhöriga: "Ett oskyldigt liv"

Kameraövervakningen har också varit en del av åklagarnas bevisning efter morden på Vår Krog & Bar i på Vårväderstorget i Biskopsgården i mars 2015 då två unga människor mördades och ytterligare tio personer skadades. Två mord som totalt åtta män har dömts för inblandning i.

LÄS OCKSÅ:De döms till livstids fängelse för Vår Krog & Bar-attacken

– Under hösten har vi arbetat med de tekniska lösningarna och nu är kameraövervakningen igång i full drift, säger Jörgen Thorén, lokalpolisområdeschef för Storgöteborg Hisingen i polisens pressmeddelande.

Önskemål från boenden

Polisen uppger att det totalt handlar om sex fasta kameror och nio rörliga kameror som kommer att bevaka stadsdelen dygnet runt fram till och med juli 2018.

Att kamerorna kommer att vara påslagna året om är enligt polisen också ett önskemål från boenden i området.

– Frågan om kameraövervakning kommer upp hela tiden när vi pratar med invånarna. Därför känns det väldigt bra att vi nu har den möjligheten under en längre tid. Vi hoppas att det både ska ha effekt på brottsligheten men även att invånarna ska känna sig tryggare, säger Jörgen Thorén.

Biskopsgården ärett av totalt 14 områden som av polisen pekat ut som särskilt utsatti Sverige och där polisen behöver särskilda satsningar för att öka tryggheten.

ANNONS

FAKTA:

Polisen kan själv besluta om kameraövervakning under max en månad men för längre perioder krävs tillstånd från Länsstyrelsen. Enligt kameraövervakningslagen kan tillstånd ges när övervakningsbehovet väger tyngre än de enskildas integritetsintresse.

Sex av kamerorna är fasta, nio är rörliga och försedda med zoomoptik. Polisen kan både följa kamerorna i realtid och titta på inspelat material i efterhand. Polisen ska informera allmänheten om övervakningen genom tydlig skyltning.

Källa: Polisen

ANNONS