Bilderna som kan avslöja misstänkte mördarens ålder

Mannen som misstänks ha mördat Alexandra Mezher, 22, har från början påstått att han är 15 år. Något som har ifrågasatts. Därför har han fått genomgå flera undersökningar. – När det gäller att han skulle vara 15 år som han säger så är inte det sannolikt, säger kammaråklagare Linda Wiking. Här är bilderna som kan avslöja hans ålder.

ANNONS
|

I dag börjar rättegångenmot den man som misstänks ha knivhuggit Alexandra Mezher till döds i januari i år. Alexandra arbetade på ett HVB-hem för ensamkommande barn i Mölndal och det var under ett arbetspass här som händelsen inträffade.

En man som bodde på hemmet står åtaladför mordet.

Under utredningen har mycket fokus legat på att få fram ålder på den misstänkte. Han har själv sagt att han är 15 år.

– Det är mormor eller farmor har berättat det till mig, säger han i förhör och fortsätter:

– Hon sa att jag var fjorton. "Fjorton och ett halvt år är du" sa hon.

ANNONS

Han säger att de i hans hemland inte använder datum och årtal, utan säsonger.

– Jag var född när det var regnsäsong. Det är en säsong som heter "heijs" vilket innebär alltså regnsäsongen är slut men inte slut ändå, förklarar han.

Men åklagaren menaratt han är vuxen och har därför använts sig av alla tillgängliga metoder för att försöka få fram hans ålder. Hans ålder har betydelse när det kommer till att avgöra vilket straff han ska dömas till. – De metoder som finns just nu i Sverige är handleds- och tandutredningar. Det finns andra metoder på väg men i dagsläget finns inte de, säger Linda Wiking. I förundersökningen finns bilder som kan avslöja hans ålder. Dessa bilder visar resultatet av en handledsröntgen. I ett utlåtande står det att bilderna "visar att alla tillväxtzoner är förbenade". – När det gäller handleden säger man att skelettet är färdigvuxet. Tillväxtzonerna har stängt sig så det är ett vuxet skelett så att säga, sammanfattar Linda Wiking resultatet av denna.

Den mordåtalade har ocksågenomgått en tandröntgen.

– Det är kanske det som väger tyngst, säger Linda Wiking.

De bilderna visar att "tandutvecklingen har nått sin fulla mognad", skriver tandodontologen. Efter att ha gjort en jämförelse med olika tabellverk har man kommit fram till att "den troligaste skattningen är att (mannen) är minst 21,4 år".

Linda Wiking berättar att man gjort undersökningen så att den ska vara fördelaktig för den misstänkte mördaren och därför utgått från att tänderna blev färdiga den dag som bilderna togs.

Hon berättar att det finns en fallande skala som visar hur stor möjlighet det är att han är yngre än 21,4 år.Rättsodontologen skriver att "det finns en 16 % möjlighet att han ännu inte uppnått 19,06 års ålder eller 2,5 % möjlighet att han ännu ej uppnått 16,72 års ålder".

– När det gäller att han skulle vara 15 år som han säger så är inte det sannolikt vad rättsodontologen säger, säger Wiking.

Migrationsverket har ocksågjort en åldersutredning, men det innan brottet. De värderar mannen till 18 år.

ANNONS

– Den är gjord inom ramen för asylprocessen. Där är man bara intresserad av om någon är vuxen eller om någon är ett barn. Då har man gjort en intervju med honom och sett på både vad han berättar och hur han berättar det. Då har de gjort bedömningen att han är vuxen, säger Linda Wiking.

Trots allt detta har hon angett 2000 som födelseår i stämningsansökan, men att det är hans uppgivna ålder.

Vad är din slutsats?

– För att ha en säkerhetsmån för det fall att han inte är 21 år så har jag tänkt att jag säger att han i vart fall är 18 år. Då säger jag samma som Migrationsverket. Vi behöver inte pressa den gränsen utan det som är viktigt för mig är att han blir dömd som en vuxen person, han är inte ett barn. Det är så jag tänker på det, säger Linda Wiking och fortsätter.

– Det är viktigt att barn inte blir dömda som vuxna, men det är också viktigt att vuxna inte blir dömda som barn.

Socialstyrelsen säger dock att det finns brister i träffsäkerheten när det kommer till att medicinskt fastställa ålder på unga människor. Med dagens metoder kan den verkliga åldern skilja två år plus eller minus.

ANNONS

Den misstänktes advokat, Claes Kennedy, menar att den bevisningen som lagts fram av åklagaren inte är tillräcklig för att bestämma hans klients ålder.

– Den är inte tillräckligt tillförlitlig. De mätinstrument som finns idag räcker inte till, det säger även barnläkarkåren. Att det är för stora variabler. Så i ett sådant läge får vi utgå ifrån vad han säger.

Enligt Claes Kennedy hävdar den misstänkte att han var 15 år när han kom till Sverige och blir 16 år i år.

– Han vidhåller det.

ANNONS