Bilden av Nordstan går isär

De rör sig på samma plats, träffar samma ungdomar. Men bilderna går isär. Fältarbetarna ser en sak. Polisen en annan.

ANNONS
|

Mia Sundkvist från Fältgruppen city tycker att debatten om ungdomarna som rör sig kring Nordstan är onyanserad och att alla dras över en kam .

– Det är ett för smalt perspektiv, säger hon. Nordstan har alltid varit en samlingsplats. Det är inget nytt. Det har aldrig varit lugnt här.

"Socialt arbete som måste göras"

Hon menar att den bild som ofta förs fram ses genom affärsinnehavarnas och polisens ögon.

– Att unga samlas ses som ett problem av handlarna som vill sälja sina varor. Polisen ser kriminaliteten. Vi ser att det finns ett socialt arbete som måste utföras för att kunna ge de insatser som behövs.

ANNONS

Fältgruppens upplevelse är att det är lugnare i Nordstan nu än vad det var för något år sedan.

– Då kom larm om gatubarn i Nordstan från flera olika håll. Många av dem for illa och vi gjorde därför ett stort antal orosanmälningar. Det ledde till att flera av dem blev tvångsomhändertagna och hamnade på låsta institutioner. I och med det skingrades den gruppen.

Håller sig undan

Mia Sundkvist säger att de i dag träffar ett tiotal av de unga som då var på drift. Hon befarar också att några håller sig undan i rädsla för att bli inlåsta som sina kamrater.

– Men det är det verktyg vi har att tillgå. Det kanske inte är det rätta och de jämställer det med fängelse. För den här gruppen handlar det om överlevnad – de är vana att klara sig själva, är mycket kapabla och kan jättemycket.

Polisen: VI möter en hårdare attityd

Anders Börjesson, chef för citypolisen, menar å sin sida att läget i Nordstan i stort sett är detsamma nu som det var för ett år sedan. Samma gäng ungdomar driver omkring under sena eftermiddagar och kvällar.

– Vi möter också en hårdare och tuffare attityd bland de här killarna. De kan ställa sig i en ring runt poliserna och de gör hårdare motstånd om de grips. Det är en jäkligt bekymmersam situation.

ANNONS

Signalerna om otrygghet i köpcentrat fortsätter komma, säger Anders Börjesson. Men vad som upplevs som otryggt varierar mellan olika personer.

– Ibland kan det stå ett 50-tal ungdomar och hänga utanför hamburgerbaren. Det kan uppfattas som hotfullt. Som poliser måste vi gå ut och prata och visa att vi är där och inte lämnar platsen åt sitt öde.

Samarbete med polisen

Mia Sundkvist ser att samarbetet med polisen är nödvändigt, men hon menar också att de ökade polisiära insatserna leder till en ökad spänning bland ungdomarna.

– De här ungdomarna har samma negativa syn på polisen som många andra unga. Dessutom lever de oroligt och många är på helspänn, kanske för att bli tvångsdeporterade eller för att dölja brott.

Som fältassistent ser hon till de ungas sociala behov.

– Även om en person gör något kriminellt kan vi inte backa. Polisen och vi ser nog inte samma saker och det vi ser, upplever vi nog inte på samma sätt, säger hon.

Fakta: Fältgruppen city

  1. Fältgruppen City arbetar uppsökande bland ungdomar under 20 år i centrala Göteborg.
  2. Målet är att få kontakt med ungdomar från alla stadsdelar som finns i city för att bryta deras vistelse i riskmiljöer.
  3. Sex dagar i veckan finns fältgruppen i Nordstan.
  4. De möter runt 100 ungdomar varje kväll.
  5. Ungdomarna kommer från hela Göteborg och från kranskommunerna.
  6. Nordstan är också en mötesplats för unga i asylprocessen, som kan träffa landsmän som talar deras språk.

Källa: Fältgruppen

ANNONS