Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Nu är det bestämt att de arenor som ska ersätta Scandinavium, Valhalla sporthallar och Lisebergshallen ska ligga där Valhalla IP idag ligger. Bild: Henrik Brunnsgård

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Beslut om var arenorna ska ligga fattat

  Nu har ett stort steg i arbetet med att ersätta Scandinavium tagits. Men många frågetecken återstår och frågan kommer inte att nå kommunfullmäktige på minst ett år.

  På onsdagen fattade kommunstyrelsen beslut om att bygga nya arenor som ska ersätta Scandinavium, Lisebergshallen och Valhalla sporthallar. Och att de ska byggas norr om Valhallavägen, där Valhalla IP i dag ligger.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Det här är ett av de viktigaste besluten på hela mandatperioden. Vi borde kanske fattat beslut om att ersätta Scandinavium för tio-femton år sedan, men bättre sent än aldrig, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).

  LÄS MER: Kamne (MP) sågar arenaöverenskommelsen

  Nu får stadsledningskontoret i uppdrag att tillsätta en projektgrupp som jobbar vidare med att göra planerna mer konkreta. Det handlar bland annat om att ge svar på frågor som hur trafiksituationen ska hanteras och – inte minst – hur ekonomin för hela projektet ser ut.

  Nästa steg tas efter valet

  Det är alliansen och Socialdemokraterna som står bakom beslutet. Miljöpartiet har under hela utredningsarbetet varit starkt kritiskt och Vänsterpartiet hoppade av arbetet för en tid sedan.

  Ann-Sofie Hermansson bedömer att det arbetet tar ungefär ett år. Det innebär att nästa steg kommer att tas efter valet, då sammansättningen i kommunfullmäktige kan vara en annan.

  – Det är så det ser ut, men vi måste ju planera för framtiden, konstaterar Ann-Sofie Hermansson.

  LÄS MER: Socialdemokraterna och alliansen överens i arenafrågan

  En fråga som nu ska utredas vidare är vad som ska hända med den mark som frigörs när Scandinavium, Valhallabadet och Valhalla sporthallar så småningom rivs. Huvudinriktningen är evenemangsstödjande verksamhet.

  – Det är i linje med den utvecklingsdialog vi genomförde. Området runt omkring ska präglas av liv och rörelse, säger Ann-Sofie Hermansson.

  LÄS MER: Fastighetsjätte vill bygga shoppingcenter på Scandinaviums tomt

  "Det kommer att bli ett dött stråk"

  Moderaternas kommunalråd Jonas Ransgård säger att upplevelsebaserad handel kommer att ge ett flöde och liv till området. Om kommunen kommer att utveckla marken på egen hand eller överlåta det till någon annan håller han öppet.

  Som GP tidigare berättat har företaget bakom Mall of Scandinavia visat intresse.

  – Bägge vägarna är öppna. Fördelen av någon grad av egen regi är att du har större rådighet, fördelen med en etablerad aktör är att de kan ta med erfarenheter från annat håll, säger Jonas Ransgård.

  Daniel Bernmar (V) är kritisk till de planer som nu börjar ta form för området.

  – Man trycker in väldigt mycket på lite mark. Det kommer inte bli blandstad, det kommer att bli det här döda evenemangsstråket, säger han.

  LÄS MER: Här är Göteborgs nya skyskrapeområden

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.