Helena Beverloo är en av nio deltagare som åker till Project Playgrounds center utanför Kapstaden på måndag. Julia Mjörnstedt, generalsekreterare för Ung Cancer, följer också med på resan.
Helena Beverloo är en av nio deltagare som åker till Project Playgrounds center utanför Kapstaden på måndag. Julia Mjörnstedt, generalsekreterare för Ung Cancer, följer också med på resan.

Besegrade cancern - sen gick Helena in i väggen

ANNONS
|

Helena Beverloo var 20 år när hon fick sitt cancerbesked. Hon tränade konståkning och fick ont i ett knä. Läkarna sa att det var en vanlig överansträngning, men knät svullnade upp och tillslut fick Helena en magnetröntgen. En vecka senare visste hon att hon hade cancer.

- Jag behandlades på en vuxenavdelning på Karolinska i Stockholm. När jag gick i korridoren med droppställningen och utan hår undrade alla vad jag gjorde där, jag var ju så ung, berättar Helena.

Först när hon flyttade till Göteborg och gick med i organisationen Ung Cancer fick hon umgås med jämngamla som gått igenom liknande situationer.

ANNONS

- Bara det att tappa ögonfransar och ögonbryn. Det är som att tappa ansiktet, säger Helena.

2006 var Helena färdigbehandlad. För Helenas cancerdiagnos – skelettcancer – dröjer det tio år efter att man är färdigbehandlad innan man kan friskförklaras.

Nu är Helena en av nio deltagare som åker med Ung Cancer och Project Playground till Kapstaden i Sydafrika.

Julia Mjörnstedt, generalsekreterare för Ung Cancer, följer också med. Hon har bott i Sydafrika i ett och ett halvt år och vet hur det känns att ge sig ut i världen för första gången efter cancerbehandlingen

- Jag åkte ner dit efter att jag hade varit sjuk. Det var en stor utmaning att försöka klara mig själv igen, som jag hade gjort innan jag fick cancer, säger hon.

Att helt byta miljö kan bidra med andra perspektiv på livet. Medan vi i Sverige ofta är rädda för döden och fokuserar mycket på oss själva och vår karriär, har folket i Sydafrika ett mindre komplicerat förhållande till död och sjukdom, berättar Julia.

- Människorna ser det som en naturlig del av livet. Och att vara ute i naturen och träffa en åttio år gammal elefant får en att inse att vi bara är en liten del av allt, säger hon.

ANNONS

Resan till Kapstaden är ett pilotprojekt för Ung Cancers rehabiliteringsarbete.

- För oss är ordet "cancerfri" inte synonymt med ordet "frisk". Frisk är du först när du är fri i hjärna och hjärta. Jag kan fortfarande känna dödsångest. Det handlar om att lära sig leva med det och kunna hantera även sina värsta dagar. Vi vill vara ärliga och prata om ångest och dåligt självförtroende. Det tar bort pressen på att känna tacksamhet för att ha överlevt.

Samtidigt vill de utmana sina medlemmar, berättar Julia.

För Helena finns spåren av cancern kvar, trots att hon är färdigbehandlad. Knäprotesen gör att höger knä värker och hon blir stel i höger sida av kroppen. Oron och tröttheten finns också kvar.

- När jag var färdigbehandlad satte jag igång med livet som vanligt, jag trodde ju att allt skulle bli som förut, berättar Helena.

Hon började läsa på folkhögskola och jobbade på en förskola. Men sedan gick hon in i väggen.

- Det kom ifatt mig. När jag var sjuk tappade jag bort mig själv och jag förstod inte att livet skulle bli annorlunda efteråt, att jag skulle ha andra livsvillkor än tidigare.

Men man utvecklas genom livet och växer med sina utmaningar - det har Helena insett nu.

ANNONS

- Jag hoppas att den här resan kan få mig att inse att jag klarar mer än vad jag tror, säger hon.

Resan varar i 10 dagar och deltagarna ska hjälpa till att bygga ett terapirum på Project Playgrounds center utanför Kapstaden.

Projektet innebär också att de nio deltagarna får varsin mentor på olika företag hemma i Sverige. Helena har tillsammans med sin mentor satt upp mål som hon ska försöka uppnå, där resan är ett av dem.

- Min mentor är en jätteviktig del i den här processen. Det har gett mig mer tro på framtiden. Jag vågar blicka längre fram i tiden än vad jag vågat tidigare, säger Helena.

Fakta: Project Playground

Project Playgrounddriver ett center för barn ochungdomar i kåkstaden Langa. Organisationen startades 2010 av Sofia Hellqvist och Frida Vesterberg. Project Playground hjälper i dag över 300 fattiga barn i Sydafrika till ett bättre liv.

Fakta: Ung Cancer

Ung Cancer är en ideell organisation som vänder sig till unga vuxna cancerdrabbade och unga anhöriga i åldern 16 till 30 år. Organisationen grundades hösten 2010 av Julia Mjörnstedt och Hanna Wekell. Tanken är att organisationen ska hjälpa de unga drabbade att få det stöd, hjälp och vård som de behöver.

ANNONS

Ålder: 29 år

Gör: Läser keramikkonst på Högskolan för design och konsthantverk.

Familj: Familjen bor i Stockholm men Helena bor med sin pojkvän på Hisingen.

ANNONS