Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/8

Berg rasade ner - nära bostadsområde.

Ett kraftigt muller skrämde boende i Utby öster om Göteborg under söndagskvällen. Det visade sig vara en del av berget som rasat ner i närheten av ett bostadsområde.

Under söndagskvällen inträffade ett stort stenras vid Utby strax öster om Göteborg. Det var precis innan klockan elva på kvällen som de boende i området hörde ett högt muller som fick husen att skaka.

– Helt plötsligt hördes ett jättemuller och min dotter vaknade. Det lät som ett stort arbetsfordon höll på utanför, berättar en boende.

Femvåningshuset hon bor i började skaka.
– Jag tänkte om det kanske var någon lastbil som körde in i huset, eller en balkong som rasade, fortsätter hon.

Flera av de boende i huset sprang ut på balkongerna och ut i trapphuset för att försöka se vad det rörde sig om.

Ljuset avslöjade

Under söndagkvällen var det ingen som fick reda på vad som hade hänt.

– Jag kollade runt på nyhetssajter och på sociala medier för att se om någon visste vad det rörde sig om, säger den boende.

De boende pratade redan under söndagskvällen att det höga ljuder kanske hade något att göra med berget, men på grund av tiden på dygnet kunde de inte se efter ifall de verkligen var så. Men redan under måndagsmorgonen kunde de boende se att det var en del av Utbyberget som hade rasat ner, ungefär 50 meter ifrån flerfamiljshusen.

Stort ras

Boende i området har under måndagsmorgonen och förmiddagen samlats vid platsen för att prata om händelsen. 

– Det verkar vara jord och vatten som har kommit in i sprickor och sen spräckt berget, fortsätter den boende.

En bit som lossnade verkar vara i storleken av en skåpbil, berättar den boende. Och det ska också finnas spår av lera och jord på berget.

Under dagen har Göteborgs park- och naturförvaltning varit på platsen med tekniker som har godkänt berget. Det betyder att förvaltningen tror att berget är säkert och att det inte kommer rasa mer. Under tisdagen kommer ytterligare undersökningar vid berget göras. 

– Det har rasat en hel del av berget, säger Ingela Gustafsson, chef för naturenheten vid Göteborgs Stad.

Enligt Ingela har är det väldigt stora stenar, flera meter höga som nu ligger i ekskogen.

Raset tros bero på många år av erosion vilket nu har fått bergsdelen att rasa ned.

– Berget har rasat i tusantals år, men i det här fallet verkar det inte vara något akutläge. Vi har spärrat av stenhögen  med band och satt upp skyltar då vi anser att den inte är tillräckligt säker att vistas vid innan det skett en ny undersökning, säger Ingela Gustafsson, chef för naturenheten vid Göteborgs Stad.

Mest läst