Ber om ursäkt för provkaos

ANNONS
|

Igår, måndag, berättade Aida Kia för gp.se om kaoset runt högskoleprovet i Palmstedtsalen på Chalmers: dålig legitimationskontroll, störande ljud från en blåsorkester alldeles intill Palmstedtsalen och till sist byte av provsal, var några av ingredienserna i Aida Kias berättelse.

Sedan gp.se berättade historien har flera hört av sig och bekräftat Aida Kias historia. Det gör Karin Åström och universitets utredning också.

- Det var stökigt. Men det mesta av oredan berodde på saker som provledaren inte kunde rå över. Hon och de 66 som gjorde provet i salen var helt enkelt offer för omständigheter, säger Karin Åström.

De närmaste dagarna kommer Göteborgs universitet att ta kontakt med var och en av de 66 högskoleprovarna.

ANNONS

- Vi kan bara beklaga. Men ingen av dem lämnade ofullständiga svarsblanketter, så därför har alla svarsblanketter skickats för rättning. Sedan var omständigheterna långt ifrån ideala och, som sagt, det kan vi bara beklaga, säger Karin Åström.

Provledaren kom till en låst lokal. Det tog tid att få någon som kunde låsa upp.

- Så redan då kände hon sig stressad, säger Åström.

Tiden till provets start och den föregående informationen blev därför lite kort. Dessutom kommer en man in vid tre tillfällen för att informera provledaren att lokalen är dubbelbokad.

- Att det störde förstår jag också, men är dubbelbokningen är Chalmers ansvar, säger Karin Åström.

Legitimeringen gick inte att genomföra korrekt vid ett tillfälle. Men det rättades till senare, enligt universitetets undersökning.

Så hade Chalmers givit tillstånd till en examenshögtid alldeles intill Palmstedtsalen. Det förklarar den störande blåsorkestern.

- Men återigen, det är Chalmers ansvar, säger hon.

Slutligen tvingades de 66 provarna byta lokal på grund av dubbelbokningen. Alla provhäften samlades in och bars bort till en annan lokal.

- Det får inte ske, häftena får inte lämna provlokalen förrän proven är avslutade. Men under omständigheterna var det nödvändigt. Och risken för fusk under flytten var osannolik, säger Karin Åström.

ANNONS

Universitetet har talat med provledaren.

- Hon kände sig stressad nästan från första sund. Men hon har följt regelboken. När verkligheten blev sådan att inga regler fanns, visade hon gott omdöme, enligt Karin Åström.

Några som hört av sig till gp.se vill ha anmälningssumman, 350 kronor, tillbaka.

- Det går däremot inte, säger Åström.

Över 10000 personer i Storgöteborg var anmälda för att göra högskoleprovet i lördags. Det var en ökning med drygt 30 procent jämfört med våren 2013.

ANNONS