Beröm och kritik till Göteborgs universitet

ANNONS
|

För JMG, institutionen för journalistik, medier och kommunikationer, är stämningen både upp och ner men mest upp.

- Vi är överlag väldigt glada för att vår utbildning i journalistik är den enda i landet som har fått betyget mycket hög kvalitet, säger prefekten Ulla Sätereie.

Samtidigt är er ettåriga magisterutbildning enligt Högskoleverket (Hsv) av bristande kvalitet. Hur kan det bli så olika?

- Enligt Hsv är forskningsanknytningen inte tillräcklig. Vi har fått omdömet bristande kvalitet på ett av fem utvärderade mål och då blir det också totalomdömet. Det beror på att vi i hög utsträckning har förlagt den vetenskapliga grunden till grundkursen och det upplägget köper inte Hsv. Den delen kommer vi nu att stärka i magisterutbildningen, säger Ulla Sätereie.

ANNONS

JMG har ett år på sig att åtgärda bristen.

Detsamma gäller institutionen för nationalekonomi där Hsv kommit fram till att kvaliteten brister i en av sex utvärderade utbildningar, Finansiell ekonomi på kandidatnivå. Övriga får mellanomdömet hög kvalitet.

- Vi tar väldigt allvarligt på kritiken som beror på att ett av våra mål inte är uppfyllt. Vi känner till att det varit problematiskt med väldigt många studenter samtidigt som vi inte haft tillräcklig lärarkapacitet. Arbetet att stärka detta var påbörjat innan Hsv:s kvalitetsutvärdering blev känd, säger prefekten Katarina Nordblom.

Arbetsvetenskap med inriktning konfliktlösning fick också toppomdömet mycket hög kvalitet på den tregradiga skalan.

Av de 189 högskoleutbildning i landet som hittills är utvärderade har var femte bedömts ha bristande kvalitet. Fram till 2014 ska samtliga svenska utbildningar som leder fram till en examen vara utvärderade.

ANNONS