"Behövs en haverikommission"

Robert Hannah (L) kräver krishantering efter beskedet att en av tio elever i nordöstra Göteborg sympatiserar med extremister som IS. Socialdemokraterna vill ha mer forskning.

ANNONS
|

Som GP rapporterat under dagen, svarar över elva procent av 1200 skolelever i nordöstra Göteborg att de har sympatier för religiösa extremister som jihadism och IS.

Robert Hannah är riksdagsledamot för Liberalerna och menar att studien Tolvhundra som gjorts av föreningen Varken Hora eller Kuvad, bekräftar den bild han haft i många år.

– Det behövsen haverikommission i Göteborg som kan undersöka vad man gjort fel. Hur harvärldens mest demokratiska land kunnat tillåtaungdomar att bli terroristsympatisörer? säger Robert Hannah.

Jihadromantik i Hjällbo

Robert Hannah är själv uppvuxen i den nordöstra stadsdelen Gårdsten och besöker regelbundet skolor runt om i Göteborg.

– Det finns en jättestor jihadromantik. När jag besöker skolor i Hjällbo, hör jag mycket så kallad religiös "street talk".Varannan mening är "jag svär på Koranen" eller "kolla den där jävla kaffen". "Kafir" är ett ord för otrogen som IS och religiösaanvänder, säger Robert Hannah.

ANNONS

En annan som hört av sig är Johan Hedin, rättspolitisk talesperson för Centerpartiet. Han menar bland annat att det krävs fler förebyggande åtgärder i områden där sympatier för religiös extremism florerar.

–En annan del är givetvis att stoppa flödet av offentliga medel till organisationer som sprider våldsbejakande budskap. Jag tycker att det är helt fel att skattemedel riskerar att gå till organisationer som snarare förvärrar problematiken med religiös extremism. Här har inte regeringen varit beredda att göra det som krävs och det tycker jag är väldigt olyckligt, säger Johan Hedin.

S: "Vi behöver mer forskning"

– Det behövs ett nytt ledarskap som inte sitter och rullar tummarna när extremismen breder ut sig i Göteborg, säger Emmyly Bönfors, ordförande för Centerpartiet i Göteborg.

Men Marina Johansson (S), ordförande i Social resursnämnd i Göteborg håller inte med om kritiken eller kravet på en haverikommission.

– Nej, iså fall ska man ha en haverikommission i varenda storstad i Europa. För det här fenomenet finns i de flesta större städer. Göteborg har haft en stor andel som reste ett tag, men nu behöver vi fokusera på radikaliseringen som pågår här hemma. Det som framförallt behövs nu är forskning på det här, det säger man även på nationellt håll. Vi behöver mer forskning för att förstå fenomenet bättre, säger Marina Johansson (S).

ANNONS

Har man verkligen tid att vänta på mer forskning? Det här har ju varit känt i många år?

– Nej, vi jobbar ju såklart redan nu för fullt med både förebyggande insatser, delvis genom vårsamordnare motvåldsbejakande extremism. Vi har till exempel utbildat 6000medarbetare och jobbar med att involvera mammor i så kallade "mother schools" utöver det vanliga förebyggande arbete.

Kräver kartläggning i Malmö

Under fredagen skickade även Centerpartiet i Malmö ut ett pressmeddelande med anledning av GP:s artikel. Där kräver man att en liknande kartläggning av den religiösa extremismen ska genomföras i olika delar av staden.

–Vi förväntar oss att alla partier i Malmö ser mycket allvarligt på dessa siffror och att vi snabbt kan få till ett beslut om att få satt igång en undersökning i vår egen stad,avslutar skriver Niels Paarup-Petersen.

GP söker inrikesminister Anders Ygeman (S) för en kommentar. GP har också sökt statsminister Stefan Löfven (S) som avböjt att kommentera situationen.

ANNONS