Barnen spred färg under en grå himmel

På söndagen var det barnens tur att sätta färg på Hammarkullekarnevalen. Ett hundratal barn dansade genom stadsdelen – trots regnet. …– Det gör ingenting. Det är bara skönt, säger Melina Arratia, 10.

ANNONS
|

Det blev en kontrastrik avslutning på årets upplaga av Hammarkullekarnevalen. Precis när barnkarnevalståget började röra sig framåt öppnade sig den grå himlen och spred ett svalt regn över det färgsprakande följet.

Efter två dagar av sol och värme var det betydligt glesare i publiken under söndagen, men regnet lyckades inte skrämma bort deltagarna i barnkarnevalståget.

"Roligt när alla tittar"

– Vi har tränat så mycket och nu får vi äntligen uppträda med våra fina dräkter och all koreografi, säger Malih Diaz, 13, som dansar boliviansk folkdans med gruppen Tunari.

Dräkterna är fyllda av paljetter som glänser i rosa, blått och silver. Malihs lillasyster Alva, 9 år, är glad över att äntligen få lämna träningslokalen.

ANNONS

– Det är roligt att dansa när alla tittar på. Lite pirrigt bara, säger hon.

Solen tittade fram

Efter en stund gav regnet med sig och himlen klarnade återigen upp över Hammarkullen. Innan tåget avslutades tittade till slut solen fram igenom molnen.

Karnevalsgeneralen Tony Parath är nöjd med årets upplaga. Det fina vädret lockade många besökare på fredagen och lördagen, säger han. Men han hade hoppats på fler barn i söndagens tåg.

I år deltog omkring 100 barn från fem olika grupper, tre bolivianska, kurdiska föreningen och Barndansvisionen. I den senare är barn från hela staden som inte är med i någon dansgrupp välkomna.

Hoppas på fler barn nästa år

– Tanken är att alla barn ska få delta på lika villkor. Alla har inte en engagerad förälder eller ekonomin i ryggen för att vara med i en stor föreningen eller för att köpa dräkter, säger han.

Under året har karnevalen samarbetat med skolor och med staden för att locka fler barn från hela Göteborg. Bland annat har danspedagoger hyrts in för att åka runt i skolor och lära ut dansstegen. Målet är att det ska komma minst 100 barn från varje stadsdel till 2021.

– Alla är jättenöjda och glada. Då undrar man lite idag: Var är ni? Vi kommer prata med politiker och enhetschefer så att vi kommer tillbaka till grundidén så att man inte lägger allt på föräldrarna att komma hit med sina barn, säger Tony Parath.

ANNONS
ANNONS