Barn kan fara illa - SDN får hård kritik

ANNONS
|

Efter ett tips från polisen om ett enskilt fall har statliga myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO, gjort en granskning av enheten för barn och unga i Östra Göteborg. Undersökningen visade på så allvarliga brister att rättsäkerheten inte kan upprätthållas.

Bland annat handlar det om bedömningar av barns skydd och hjälp till barn som bevittnat våld. Handläggningstiderna är många gånger på tok för långa. Av exempelvis 241 granskade förhandsbedömningar hade över hälften (135) för lång handläggningstid. Dessutom var motiveringarna för besluten bristfälliga i 104 av fallen, skriver IVO.

- Man kan hitta olika delar som är allvarliga i sig, men anledningen till att vi uttalar den allvarliga kritiken är att bakom alla siffror finns barn. Barn som kan fara illa för att de inte utretts. Det är det sammantagna som gör det allvarligt, säger Maria Björklund, enhetschef IVO avdelning sydväst.

ANNONS

Anmärkningsvärt är också att stadsdelsnämnden i viss mån är medveten om att problem finns och har gjort en Lex Sarah-anmälan.

Snabba åtgärder krävs

Maria Björklund vill dock inte tala om systemfel.

- Nej, men jag kan säga att det brister och att det har gjort det ett tag. Det är också allvarligt, att man känt till fall men inte kunnat åtgärda dem, och de skälen känner vi ju inte till.

Nu har stadsdelsnämnden till 15 maj på sig att både ta fram åtgärder samt visa att de har effekter.

Relativt kort tid, menar Björklund, och det betyder i klartext att saker måste ske omgående.

- Vi kan inte säga hur, vi kan bara säga att. Och det kommer vi ju inte att släppa innan vi ser att det gett effekt, konstaterar Maria Björklund.

Medarbetare på skolbänken

I Östra Göteborg tar man till sig kritiken och har redan satt igång med vissa åtgärder.

Bland annat drar man igång en handläggarskola för 30-talet medarbetare och genomför arbetstyngdmätning för att exempelvis få bättre koll på när, var och hur arbetstoppar uppstår.

- Vi tar det oerhört allvarligt. De åtgärder vi sätter igång nu kommer vi att fortsätta med och sedan kommer jag noga läsa övrig kritik, säger Ing-Marie Larsson, områdeschef bistånd och service Östra Göteborg.

ANNONS

Välkomnar granskningen

Hon välkomnar granskningen och ser kritiken som en möjlighet att bli bättre. Framförallt handlar det om att få det dagliga arbetet att fungera på bästa sätt och genom utökad internkontroll se till att alla rutiner följs.

Utbildning och kompetensutveckling måste förbättras för att kunna behålla personal, omsättningen är hög och det tar omkring tre år att komma in i arbetet fullt ut.

- Socialsekreterare är ingen bristvara men erfarenhet är en bristvara, och det gäller hela landet. För att göra bra bedömningar måste man ha erfarenhet och har man inte det måste man ha bra människor som stöd runtomkring, förklarar Ing-Marie Larsson.

Tuffa beslut måste fattas

Att arbeta med utsatta barn är bland det svåraste man kan göra, menar hon. Det innebär stora ingrepp i enskilda familjer, tuffa beslut som ibland kan vara svåra att hantera.

- Samtidigt är det ett väldigt roligt jobb. Jag ska inte sticka under stol med att vi kommer att ha de här problemen framöver också men känner tillförsikt att vi kommer att reda ut den här stormen, det kommer vi att göra.

ANNONS