Rätten har gett bankchefen en offentlig försvarare.
Rätten har gett bankchefen en offentlig försvarare.

Bankens toppchef ingår i Bandidosmål

En toppchef för en västsvensk bank, sitter anhållen i Göteborg. Den ekobrottslighet han anklagas för har kopplingar till personer i utkanten av Bandidos Mc.

ANNONS
|

Enligt ett förordnade om offentlig försvarare misstänks toppchefen på banken för grovt bedrägeri, medhjälp till grov bedrägeri och grovt näringspenningstvättsbrott.

Mannen förnekar all inblandning i olagliga affärer.

Han greps efter ett samarbete mellan polismyndigheten och ekobrottsmyndigheten. Kammaråklagare Ulrika Bentelius Egelrud leder förundersökningen.

– Jag vill egentligen inte kommentera det här ärendet ännu, säger hon.

Mannen är hög chef på en Sparbank i Västsverige, en bank som har ett nära samarbete med Swedbank AB.Toppchefen har i flera år fungerat som extern firmatecknare i ett bolag i motorbranschen.

Detta drivs av en 40-årig man, som figurerat i Bandidos-sfären sedan klubben bildades i början av 2000-talet. Han ordnade bland annat fram klubben allra första lokal i Sisjön.

ANNONS

40-åringen har i sin tur knytning till mc-gängets ledare Mehdi Seyyed. De båda männen är goda vänner sedan många år tillbaka.

Det var i samband med myndigheterna granskning av 40-åringens verksamhet som även toppchefen på banken hamnade under luppen.

– Vi har ett stort material att gå igenom med honom, konstaterar kriminalinspektör Anders Henriksson.

Kommer han att begäras häktad?

– Det vet jag inte, svarar Henriksson.

Den Bandidos-associerade 40-åringen drev fram tills nyligen ett HVB-hem för ensamkommande barn i Halland. Enligt myndigheterna var emellertid hans tillståndsansökan baserad på förfalskade handlingar.

Den misstänkte bankmannen har dock ingenting med det fallet att göra. Misstankarna mot honom grundas i hans engagemang i 40-åringens andra bolag.

GP har utan resultat sökt bankmannens advokat Jakob Sjödin.

Verkställande direktören vid den aktuella banken berättar att vice ordföranden trätt in i den nu anhållne mannens ställe. I övrigt har vd:n inget att tillägga.

ANNONS