Band fast rullstolsburen med förkläde – fick sparken

ANNONS
|

Enligt Lex Sarah-anmälan som äldreboendet gjort, ska den äldre blivit fastspänd över bröstkorgen. Rullstolens hjul ska därefter ha låsts fast och personen ska ha lämnats ensam innan annan personal upptäckte det och släppte den boende fri. Personalen ska enligt anmälan ha observerat att den äldre varit mycket orolig.

"Inte tagit någon större skada"

Den anställde harsagts upp efter incidenten som inträffade tidigare i år, skriver Siren Nyhetsbyrå.

– Det rör sig om en timanställd där kontraktet avslutades med omedelbar verkan, sägerAnna Heldtander, som är områdeschef för äldreboenden i Örgryte-Härlanda, och fortsätter:

– Deuppgifter jag fått till mig är att det efteråt inte varit några större bekymmer för den boende. Det förringar så klart inte allvaret i det hela, men personen har inte tagit någon större skada.

ANNONS

Hur ofta händer den här typen av incidenter?

– Under min tid som områdeschef så var det många år sedan.

Stor brist på utbildad personal

Den anställde i fråga ska ha jobbat på äldreboendet utan relevant utbildning och arbetat där i ungefär ett år. Detta är en vanligföreteelse, berättar Anna Heldtander.

– Det råder stor brist på utbildad personal, så det är inte alltid vikarier har det. Däremot har vi ett introduktionsprogram på två dagar, och sedan blir personalen utbildad på plats i form av att gå vid sidan av någon som har erfarenhet. Då får de lära sig atthantera medicin, hur man flyttar på de äldre och så vidare,säger Anna Heldtander.

ANNONS