Baklängesmarschen uppmärksammar barnsäkerheten i bil

Baklängesmarschen uppmärksammar barnsäkerheten i bil. På förskolan Mildvädersgatan 7, är det första gången de deltar i marschen och går baklänges. – Det var lätt som en plätt att gå baklänges, tyckte Daniella Adave.

ANNONS
|

På torsdagen var det dags för den årliga baklängesmarschen på förskolor runt om i landet. Cirka 47 000 barn går baklänges för att uppmärksamma barnsäkerheten i bil. Det är nionde året på raken den arrangeras av Volvia och NTF. Volvias årliga undersökning kring föräldrars kännedom om barnsäkerhet i bil, visar att föräldrar i Sverige har för lite kunskap i ämnet.

– 50 000 barn mellan två till fyra år, åker framåtvänt i bilen, fast rekommendationen är att de ska åka baklänges, säger Sofia Bergfors på Volvia.

Enligt Sofia Bergfors är risken för att barnen skadas fem gånger större om de åker framlänges i bilen, än baklänges. Detta för att små barn inte är färdigutvecklade i nacken. Huvudet är förhållandevis tungt jämfört med deras kroppar. Sitter de framåtvända åker huvudet framåt vid en kraftig inbromsning och vid en krock då nacken inte orkar hålla emot huvudet.

ANNONS

– Men är stolen bakåtvänd, fångar stolen upp huvudet.

Slarvigare

Undersökningen visar också att en del barn får åka kortare sträckor utan bälte.

– Folk blir slarvigare ju äldre barnen blir, säger Sofia Bergfors.

Baklängesmarsch

På Mildvädersgatan 7, en förskola i Biskopsgården, är det första gången de deltar i baklängesmarschen. I regnet är det många 4-5-åringar som är laddade inför starten.

Förskolelärarna provgår banan baklänges för att visa barnen hur de ska gå. En promenad som väcker stor glädje hos barnen. Alla barnen ropar, heja Gabbi, när deras förskolelärare går runt.

Sen är det barnens tur, de ställer sig på led och börjar gå. En promenad som går enkelt och smidigt, men ibland måste man ju vända sig framåt för att faktiskt inte krocka med sina kompisar. När de kommer i mål belönas de med en medalj och varsin färgglad ballong till deras stora glädje.

Informera

Förskoleläraren Gabriella Lindvall berättar att de pratade innan marschen med barnen om hur viktigt det är att ha bälte på sig i bilen. Och de berättade även om varför det är viktigt.

– Vi kommer att informera föräldrarna i vårt veckobrev om baklängesmarschen och berätta vad tanken är med marschen, säger Gabriella Lindvall.

Lätt som en plätt

Daniella Adave tyckte att baklängesmarschen var jätterolig och lätt.

ANNONS

– Den var lätt som en plätt, för jag har övat. Men det gick inte lika bra i går när jag övade, säger hon.

Även femårige Hawwi Adem tyckte det var kul, men svårt att gå baklänges.

ANNONS