Bättre stöd till unga missbrukare

ANNONS
|

Sedan slutet av 90-talet finns två öppenvårdsmottagningarna med medicinsk kompetens i centrum och nordost. Det närmsta året kommer Ungdomsteamen på Hisingen och i väster att byggas ut och erbjuda unga missbrukare samma hjälp. På alla mottagningar ska det finnas socionomer, psykologer, sjuksköterskor och läkare. Verksamheten ska också vara öppen på kvällstid.

- Vi har ett ständigt tryck och får nya ärenden varje vecka. Erfarenheterna av Mini- Maria är goda och vi har velat gå vidare förstärka kompetensen och öka tillgängligheten, Michael Ivarson, verksamhetschef inom Sociala resursförvaltningen.

Behovet av öppenvårdsmottagningar är stort. Undersökningar visar att cirka tio procent av alla niondeklassare i Göteborg har prövat narkotika, bland gymnasieelever är motsvarande siffra 18 procent. Även om missbruket bland unga varit relativt konstant de senaste åren, har problematiken bland de som använder droger ökat.

ANNONS

- De som missbrukar har ett tyngre missbruk och far allt mer illa. Mini-Maria är ett sätt att hitta de ungdomar som befinner sig i riskzonen och stoppa missbruket tidigt, säger Michael Ivarson.

Satsningen på Mini-Maria görs av kommunen och Västra Götalandsregionen och beräknas kosta cirka tolv miljoner kronor 2008. Verksamheten ska vara fullt utbyggd nästa höst.

Mini-Maria

ANNONS