"Bättre att ta det säkra för det osäkra"

ANNONS
|

När det kommer till sjukdomar och olyckor tänker många säkert: det händer inte mig. Men fallen av hudcancer, malignt melanom, ökar i en rasande takt. Det finns dock enkla sätt att skydda sig från solens farliga strålar.

Elmer Andersson kör runt mellan kolonistugorna på en flakmoped. Han är föreståndare på Välens koloniförening och dagens jobb är blanda annat att laga plankorna nere vid parkeringen. Det är varmt, havsbrisen når inte in mellan stugorna. Klockan är strax efter elva på förmiddagen och solen står högt på himlen.

– Jag skyddar mig inte ett skit. Nej, men man kan inte gå runt och tänka på det hela tiden. Kanske är det viktigare om man har ljusare hy, säger han.

ANNONS

Elmer har opererat bort hudförändringar, en på högra örat och en annan på vänstra kinden.

– De var inte konstiga, inga farliga grejer, säger han.

Från Drottning Silvias barnsjukhus kom i förra veckan rapporter om att allt fler barn kom i med skador de fått i solen. De hade brännskador och blåsor. Läkaren Younis Khalid sa då till GP att det allra farligaste är direkt solljus, men man ska också vara försiktig i skuggan.

– Många tänker nog inte heller på att barnet får UV-strålar på sig även om man sitter i skugga. Det bästa är om man kan ta en paus mitt på dagen och vara inomhus.

Också vuxna behöver skydda sig. Och det gör vi också tror Emil Bengtsson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten. Men vi litar alldeles för mycket på solkrämen.

– Det är lite en falsk trygghet med solskyddsfaktor. Man måste läsa på förpackningen och hur man ska dosera krämen. Så vi tycker egentligen att man ska ha en tröja. Och se till att sola långsamt. Det är klart att man ska njuta av solen, men måttlighet är bäst, säger Emil Bengtsson.

Elmer Andersson är inte så oförsiktig som han först ger uttryck för.

– Jag börjar med att ta det lugnt, en och en halv timma, och sen ökar jag successivt. Går ju inte att ligga där och bränna sig.

ANNONS

Några stugor längre bort har han sina barnbarn.

– De är skyddade så in i Norden. Solskyddsfaktor 70, 80 eller nått sånt. De är åtta och elva år.

Han är inte säker på att hans sätt att tänka kring solskydd och hudcancer har förändrats under åren. Men han tycker det är bra när tidningar har bilder på hur förändringar kan se ut.

– Det kan bli en tankeställare för vissa. Så de kan hålla koll. Man vet ju aldrig, bättre att ta det säkra före det osäkra.

ANNONS