Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

puffM-jpg-jpg.jpg
Axel Josefson får ansvar för frågor som rör äldreomsorg och funktionshinder

Axel Josefson (M) blir nytt biträdande kommunalråd

Axel Josefson blir nytt biträdande kommunalråd för Moderaterna i Göteborg. Han får även ansvar för frågor som rör äldreomsorg och funktionshinder efter att Maria Rydén avgått.

Moderaternas kommunfullmäktigegrupp nominerade på måndagskvällen Axel Josefson till nytt biträdande kommunalråd med ansvar för äldreomsorg, funktionshinder, mänskliga rättigheter och internationella frågor.

Josefson har suttit i kommunfullmäktige sedan 2010, och är vice ordförande i trafiknämnden och ledamot i byggnadsnämnden. Han ser med tillförsikt på sitt nya uppdrag.

– Jag ser mycket fram emot att få arbeta med dessa frågor. Äldreomsorgen i Göteborg har en stor potential, säger Axel Josefson.

Hans lösning för bättre äldreomsorg känns igen för den som följt Moderaterna de senaste åren: han säger att valfriheten är den viktigaste frågan inom äldreomsorgen idag.

– Jag tycker att det är patienten, eller brukaren, som ska få bestämma vem man släpper in genom dörren.

"Behöver jobba flera timmar"

De rödgröna har tidigare drivit frågan om kortad arbetstid för vårdpersonal. Ett uppmärksammat försök inleddes 2015 på Svartedalens äldreboende, med blandat resultat. Sjuktalen gick ned och personalen upplevde att de var gladare, med projektet mötte också kritik för att vara för dyrt. Axel Josefson ser inte detta som rätt väg att gå.

– Vi behöver jobba fler timmar så att vi får in fler skattekronor. Vi behöver jobba längre upp i åldrarna. Att gå ned till en sextimmarsdag skulle vara förödande för vår välfärd, säger Axel.

I oktober 2017 presenterades en rapport om Göteborgs ekonomiska framtid. Rapporten, beställd av Göteborgs kommunstyrelse, visade att den åldrande befolkningen, med fler äldre och färre i arbetsför ålder, kommer leda till ett glapp mellan inkomster och utgifter på fem miljarder kronor år 2035. Mot detta föreslog utredningen två olika lösningar: en kostnadseffektivisering med ett sparande på runt en procent per år, eller en höjd kommunalskatt på upp till fem procent.

– Det är ju verkligen en varningssignal för hur vi ska planera vår välfärd inför framtiden. Där måste vi se till att våra resurser läggs på kärnverksamheten, men också att människor kan arbeta längre.

Läkarbesök i mobilen

Personal inom äldreomsorgen vittnar idag om en tuff arbetsmiljö, med konsekvensen att många inte orkar arbeta till 65. Axel Josefson tror på den tekniska utvecklingen och nämner vårdföretag som erbjuder läkarbesök i mobilen som exempel.

– Vi borde titta på hur vi kan utveckla den tekniken inom äldreomsorgen. Behöver man göra hembesök varje dag, vi kanske kan styra om det så att vi gör det efter behov. Vissa ärenden kanske man kan sköta på distans.

Riskerar inte färre hembesök att de äldre upplever försämrad kvalité?

– Det kan nog uppfattas både och. En del kan tycka att det är skönt att slippa besöken, men jag tror även att det kan finnas människor som uppskattar det personliga besöket.

Axel Josefson tar också över Hampus Magnussons plats som biträdande kommunalråd. Magnusson tog i sin tur över Maria Rydéns plats som kommunalråd efter att hon avgått tidigare i år.

Valet av Josefson fastställs formellt av kommunfullmäktige på torsdag 22 februari.

Mest läst