Avtalet: Kan få 40 miljoner – för tomma sängar

Bolaget bakom asylboendet i Ödsmål har ett guldkantat avtal med Göteborgs kommun. Enligt avtalet kan bolaget kassera in 40 miljoner kronor på ett år, utan att en enda person bor hos dem.

ANNONS
|

–Läget var desperat i höstas. Vi hade åtta barn boende i varje klassrum på en nedlagd skola, socialsekreterare som arbetade med placeringar ringde och grät och var beredda att ta hem ungarna till sig själva. Det är bakgrunden till att vi skrev det här avtalet. Nu skulle vi inte göra det, säger Louise Parbring.

Hon är enhetschef på social resursförvaltning med ansvar för boende till ensamkommande barn och unga.

Det gäller HVB-hemmet Uddesten, som sedan i mitten av februari är igång i den nedlagda barnkolonin på Galtarö vid Ödsmål, norr om Stenungsund.

Uddesten drivs av företaget Per Wallgren AB. Social resursnämnd godkände i december en direktupphandling av boendet ”på grund av brådskande synnerliga skäl”. Avtalet var inte utskickat till nämndens politiker i förväg och beslutet blev justerat omedelbart efter sammanträdet.

ANNONS

Avtalet gäller 74 boendeplatser under ett år och kan tidigast sägas upp efter ett år.

Enligt avtalet får bolaget 1 700 kronor per dygn och belagd plats. Men nästan lika mycket ska betalas ut även om sängarna står tomma: ersättningen per obelagd plats är 1 500 kronor per dygn.

Just nu uppges omkring 20 ungdomar bo på Uddesten, sedan flera flyttats därifrån till följd av missnöje med boendet.

Samtidigt ger det skrivna avtalet bolaget rätt till betalning i ett år för 74 platser. Med den lägre dygnstaxan ger det 40,5 miljoner kronor per år.

–De kan så klart hävda ’vi har ett avtal’ - och så får vi skylla oss själva, säger Louise Parbring.

Enligt henne finns det dock ett muntligt avtal med bolaget. Enligt detta har platsantalet på Uddesten begränsats till 40.

–Bolaget får betalt för 40 platser. Om de skulle ha tio boende får de 1 700 kronor per dygn för dem, och 1 500 kronor per dygn för de 30 obelagda platserna, säger Parbring.

Hittills har två fakturor inkommit från Uddesten. De är på sammanlagt fyra miljoner kronor, och avser lika många belagda som obelagda dygnsplatser.

Företrädare för Uddesten är inte intresserade av att träffa GP (se vidstående artikel). Kommunen hoppas däremot att kunna förhandla om avtalet.

ANNONS
ANNONS