Fullt hus och kö. Anders Berntsson är operativ chef för den nya öppenvårdsbehandlingen för personer som vill lämna en kriminell livsstil.
Fullt hus och kö. Anders Berntsson är operativ chef för den nya öppenvårdsbehandlingen för personer som vill lämna en kriminell livsstil.

Avhoppare kan få behandling

ANNONS
|

- Förhoppningsvis kan vårt jobb påverka situationen i exempelvis Biskopsgården. Om killarna vill ha hjälp, så kan de komma till oss, säger Marie-Louise Ahlberg, utbildad terapeut mot droger och antisocialt beteende.

Operative chefen Anders Berntsson svarar mera krasst på frågan om mottagningen kan ha direkt effekt i Biskopsgården:

- Det är ingen fråga man kan svara på, säger han och påpekar att för att rå på gängstrukturen behövs ett ökat förebyggande arbete med satsningar på skolan och alla goda krafter i (för)orten.

Men för dem som söker sig till öppenvårdsmottagningen i Påvelund är han övertygad om att kunna ge vägar ur den kriminella livsstilen.

ANNONS

Första steget är en noggrann intervju där personens situation och behov pejlas. Visar den att det finns exempelvis ett pågående missbruk hanteras detta först, med avgiftning och behandling.

Därefter hamnar eleven i re-integrationsgruppen där han, eller hon, i grupp och individuellt får lära sig sätt att ta itu med sin situation.

Modellen bygger på att väga in biologi, psykologi och sociala förhållanden.

- Alla tre områdena har påverkats om du haft en kriminell livsstil och alla tre delarna behöver påverkas, säger Anders Berntsson, som ser "det kriminella tänkandet" som en form av beroende som måste brytas.

Frågan är förstås: Hur gör man?

Normaltiden för behandlingen är tre månader plus två månaders eftervård.

- De som söker sig hit har en vilja till förändring men vet inte hur de ska gå vidare. Det är vår uppgift att som professionella behandlare visa vägen, säger Anders Berntsson.

Han leder en personalgrupp med "unik kompetens" enligt Göteborgs kommun. Hans egen bakgrund är väl känd: han har levt i mer än tio år som medlem i ett "västgäng" och suttit ett antal år i fängelse. Efter sista vändan 2007 har han gått ett flertal behandlingsutbildningar och var verksamhetschef för avhopparhuset som Kriminellas revansch i samhället drev på Styrsö fram till början av förrförra året.

ANNONS

Just nu är nio män mellan 18 och 57 år inskrivna, på de sex platser som egentligen finns och som man får betalt för. Dessutom står tre personer i kö och fyra är inbokade för studiebesök.

- Det finns behov av att starta ytterligare en grupp, konstaterar Berntsson.

Han väjer för frågan om hur tungt kriminella deltagarna är, antyder att här finns också de tyngsta.

- Vi sätter inte etiketter på människor och fokuserar inte på vad de gjort, utan på om vi kan hjälpa.

Grunden är aktivt lyssnande – att "rulla med motstånd". Metoden är avgörande:

- Jobbar du med antisociala personer måste du jobba med ett icke-konfrontativt bemötande. Annars spelar klienten bara med, och fortsätter i sitt gamla beteende. Eller så blir han utagerande och sparkar kull en stol, säger Anders Berntsson.

För tillfället är det bara män bland eleverna. Men en kvinna har varit med, en annan är möjligen på gång in. Marie-Louise Ahlberg talar om två grupper bland kvinnor i kriminella miljöer:

- Du har de som säljer droger och spränger bankomater. Den andra gruppen hänger med bad-boysen, och de får ett sätt att tänka som rättfärdigar kriminalitet. Det är väldigt svårt att leva i en miljö utan att bli påverkad.

ANNONS

Kommunen har tecknat ett avtal med stödcentret om Idéburet offentligt partnerskap.

- Vi känner Anders Berntsson och Walle Ryggmark sedan livsstilshuset på Styrsö. De har en osviklig förmåga att nå längre ut i stadsdelarna än vad kommunen klarar, säger Marie Larsson, verksamhetschef på social resursförvaltning.

I avhopparverksamheten finns dock en stor brist, påpekar Larsson: Det är allt för få som söker hjälp för att lämna kriminaliteten.

- De fem koordinatorerna i stadsdelarna ska vara dörröppnarna till hjälpen. Men de hittar inte personerna, säger Marie Larsson.

För att få till en bättring hålls ett möte om två veckor, med stödcentret.

Fakta: Avhoppar-verksamhet

AW Stödcenter har initialerna från Anders Berntsson, Aje kallad, och Walle Ryggmark. Båda arbetade till för två år sedan med Kris (Kriminellas revansch i samhället) avhopparhus på Styrsö. Sedan det lades ned har de planerat för den fortsättning som sedan november finns på Hängpilsgatan i Påvelund. Verksamheten finansieras fram till årsskiftet genom ett avtal med kommunens sociala resursförvaltning. Genom avtalet betalar kommunen 2,5 miljoner kronor för sex platser i öppenvård. Dessutom ingår att stödcentret har en jourtelefon, drop-in, stödgrupp för anhöriga och informerar om vägen ur kriminalitet.

Stödcentret ingår i aktiebolaget En annan sida av Sverige, som är ett så kallat svb-företag, vilket innebär att eventuell vinst ska återinvesteras i verksamheten. I Göteborg jobbar även en tidigare arbetsförmedlare och två behandlare vid stödcentret.

ANNONS

ANNONS