Avgift för besök på barnakuten

ANNONS
|

Den nya avgiften kan komma att införas redan i vår. Förslaget läggs sedan regionledningen konstaterat att den ekonomiska situationen blir allt kärvare. Inom sjukvården saknas i dag 55 miljoner kronor i budgeten.

Totalt finns sex olika förslag till avgiftshöjningar i det tjänstemannaförslag som nu landat hos politikerna, varav avgifterna på barnsjukvården är det politiskt mest känsliga. Förslaget ligger nu hos politikerna för granskning.

– Vi är i en situation där vi måste ha in över 50 miljoner för att budgeten ska klaras. Vi kan få uppemot 40 miljoner om vi höjer gränsen för högkostnadsskydd från 900 till 1 100 kronor men det räcker inte utan vi måste genomföra andra höjningar av patientavgifterna, säger Gert-Inge Andersson (S), ordförande i regionstyrelsen.

ANNONS

– Att införa avgifter på akutmottagningarna för barn är ett av förslagen. Här bör det kunna finnas andra möjligheter för många än att sitta på akuterna med barnen. Att höja avgifterna för specialistsjukvårdsbesök är ett annat förslag som finns med. Vi måste ha in ytterligare 15 miljoner.

Gert-Inge Andersson uppger att de nu för samtal med den borgerliga oppositionen för att få en bred uppgörelse om att höja patientavgifterna och för att undvika att SD blir vågmästare i den här frågan.

Förhandlingar mellan majoriteten S-V-MP och oppositionen har ännu inte lett till några resultat. Hittills har den borgerliga oppositionen varit kallsinnig:

– Den verkligt känsliga frågan är givetvis att ta bort den helt fria barnsjukvården genom att införa avgifter på barnakuterna. Samtidigt kan den åtgärden ha en styrande effekt på besöken på akutmottagningarna, medger regionrådet Jonas Andersson (FP), vice ordförande i sjukvårdsutskottet.

– Vi har fått en dragning av förslaget och är beredda att diskutera, men majoriteten har ännu inte gett oss något i utbyte och då får de väl köra igenom det själva. Vi vill att majoriteten i utbyte ska införa det vårdval för sjukgymnaster som vi vill ha men hittills har vi fått nej på det förslaget.

ANNONS

Förslaget innebär bland annat också att patientavgiften för besök hos gynekolog höjs från 200 kronor till 350, samt att det blir dyrare att ligga inne på sjukhus.

– Beslut om höjning av högkostnadsskyddet från 900 till 1100 kronor kan komma redan nästa vecka, medan övriga höjningar kan komma inom någon månad, säger Gert-Inge Andersson.

ANNONS