Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Avgångskrav på Intraservice ordförande

Kritiken var hård och avgångskraven flera när intraservices resor togs upp på kommunfullmäktige. – Visst ska intraservice vara ledande, men inte när det gäller ledighet på arbetstid, sa Jonas Ransgård (M).

Intraservices resor var under torsdagen uppe på kommunfullmäktige. Stadsrevisionens ordförande Lars Bergsten (M) presenterade den rapport som satt ljuset på stora brister inom förvaltningen. Rapporten, som gjorts genom stickprovskontroller, visar bland annat att dokumentationen kring utlandsresorna varit bristfällig och att resorna i många fall innehållit lediga dagar men där traktamente och ersättning ändå betalats ut. Lars Bergsten har tidigare sagt i intervjuer att resorna är bland det ”värsta han har sett” och att man inte kan utesluta att det kan röra sig om mutor.

Moderaternas besked: avgå

Alliansen menade att nämnden för intraservices ordförande Tord Karlsson inte kan sitta kvar.

– Vi tycker att han ska lämna sitt uppdrag. Det är inget vi kan besluta i fullmäktige men vilka signaler sänder detta till alla i staden som försöker sköta sitt jobb? sa det moderata kommunalrådet Jonas Ransgård.

Helene Odenjung, liberalt kommunalråd:
– Det är allvarligt och oacceptabelt. Jag är fruktansvärt trött på att man håller på och skyller på förvaltningen. Det finns ett regelverk. Det här handlar om man har en vilja att göra rätt eller om man vill göra fel.

David Lega, kristdemokratiskt kommunalråd:
– Det enda rimliga är att nämndens ordförande avgår från sina politiska uppdrag. Handlingar måste få konsekvenser.

"Är naturligtvis en brist"

Även SD menade att Tord Karlsson borde avgå. En av de punkter i stadsrevisionens rapport som de borgerliga ville få svar på var resan till Seattle under 2016. Där deltog flera av nämndens politiker, bland annat ordförande Tord Karlsson. Beslutet om resan togs också av Tord Karlsson själv genom ett så kallat ordförandebeslut. Beslutet var ett regelbrott eftersom sådana beslut endast ska göras vid brådskande ärenden. Helene Odenjung menade att Tord Karlsson fört resten av nämnden bakom ljuset.

– Det finns en viss skillnad mellan rapportens innehåll och det som anförts här i dag, sa Tord Karlsson efteråt.
 

Varken du eller Ann-Sofie Hermansson kommenterade den del som handlar om resan till Seattle och ordförandebeslutet – hur kommer det sig?

– Vi hade uppe frågan på ett sammanträde i nämnden för intraservice men nämndsekreteraren uppfattade det som en informationspunkt från förvaltningsdirektören. Det noterade inte jag när jag justerade protokollet. Det är naturligtvis en brist, men något som hänt flera gånger tidigare i stadens historia. Ingen av de tidigare gångerna har revisionen valt att poängtera det mer än att säga att man uppmanar nämnden att stärka rutinerna kring hur beslut fattas. Vi har gjort fel, ja, men jag har inte fört nämnden bakom ljuset. Jag har ingenting att tjäna på det.

Frågan inte utagerad

Ann-Sofie Hermansson sa från talarstolen att hon inte tycker Tord Karlsson ska lämna sin post och att hon menade att avgångskraven var politiskt motiverade.

– Låt mig vara tydlig, nämndens hantering av resorna har varit oacceptabel. Nu har man tagit tag i problemen och det är ett ansvarstagande som jag respekterar. Det är rimligare att ta tag i problemen än att avgå, sa hon.

Frågan är inte utagerad bara för att stadsrevisionen nu redovisat kritiken i kommunfullmäktige. Nämnden för intraservice har också beslutat att resorna ska granskas externt. Den granskningen kommer snart att inledas.

– Jag hoppas att det inte blir överklagat men annars sätter den här granskningen på gång redan på fredag, säger Tord Karlsson.

Mest läst