Asbest frilagd vid renoveringsarbete

Fyra byggarbetare kan ha inandats asbest vid en stamrenovering på Blåsutgatan i Majorna. Byggföretaget Serneke väntar nu på provsvar för att se om asbesten fanns i luften.

ANNONS
|

– Nu har man stängt ner och tagit ytterligare prover. Svaren kommer vi att få inom 48 timmar, säger Johan Live, pressansvarig på Serneke.

Totalt sex personer som arbetat i fastigheten ska läkarundersökas. De fyra som arbetade närmast där asbesten hittades är en snickare, en rörläggare, en elektriker och en arbetsledare från Serneke. Som en försiktighetsåtgärd så kommer ytterligare två personer att läkarundersökas, enligt Johan Live.

Vanligt i äldre hus

Asbest kan bland annat orsaka lungcancer och flera andra sjukdomar. När asbesten sitter på plats är den ofarlig men när man river eller bearbetar materialet finns det risk att asbestfibrer frigörs och dammet sedan följer med inandningsluften ner i lungorna. Materialet är i dag förbjudet att använda men är vanligt i äldre hus.

ANNONS

– Husen på Blåsutgatan är från sextiotalet. I samband med stambytet har man i isoleringen vid ett stamschakt hittat byggmaterial som visat sig innehålla asbest, säger Johan Live.

Fler kan ha utsatts

Det var i går som asbestmaterialet hittades och som huset stängdes ner. Under gårdagen var flera fackförbund på Blåsutgatan och gjorde arbetsplatsbesök. Från elektrikerförbundet deltog ombudsmannen Thomas Åberg. I dagsläget är det en av de medlemmar som han företräder som har utsatts men det finns en viss risk att det handlar om ännu fler, menar han.

– Serneke har gjort provtagningar där man hittat asbest. Men eftersom det funnits i ett av husen kan det också vara i andra. Så det kan vara fler elektriker och andra byggarbetare som har utsatts, säger han.

De som varit närmast asbesten får nu röntga lungorna och göra spirometriundersökningar där lungornas kapacitet mäts. Thomas Åberg har själv pratat med den elektriker som exponerats.

– Han var väl mest förvånad att det ens var möjligt att han kunde exponeras för det. Men det är klart man blir fundersam. Han var ju väl medveten om att det kan ta 20 eller 30 år innan eventuella symptom visar sig.

Dolt i ett badrum

Enligt Thomas Åberg var det när man arbetade i ett badrum som de stötte på asbestmaterialet.

ANNONS

– Man var tvungen att öppna upp ett schakt och där fanns det dold asbest. I vissa fall har husen asbestinventeringar men det fanns inte här. Det kan ju finnas dolt på många olika platser, som i lim, fix, mattor eller isolering på rörböjar.

Thomas Åberg påpekar också att Serneke har utfört arbetet enligt alla de föreskrifter och regler som finns när det gäller asbest.

– De har gjort det helt enligt anvisningarna. De avbröt arbetet och tog dit en godkänd saneringsfirma. Man har också rapporterat till Arbetsmiljöverket att man sprungit på asbest, säger han.

Ökad risk

Under många år var det relativt få byggarbetare som exponerades, men i takt med att fler och fler av miljonprogrammets hus måste renoveras finns det en risk att det blir vanligare, menar Thomas Åberg.

– Där är asbest ett vanligt byggnadsmaterial så då blir det tyvärr att man exponeras mer, säger han.

På Blåsutgatan i Majorna ligger en av stadens största bostadsrättsföreningar med elva hus och totalt 570 lägenheter. Förra året inleddes en stamrenovering av fastigheterna som kommer att pågår fram till 2019.

ANNONS