Anton, 27, knivhöggs till döds den 27 augusti i fjol.
Anton, 27, knivhöggs till döds den 27 augusti i fjol.

Familjen förkrossad efter domen i Anton-målet

Det dödande knivöverfallet mot Anton, 27, vid Sisjöns badplats förra sommaren var inte mord. Det anser hovrätten, som därmed fastställer tingsrättens dom. - Vi är helt förkrossade efter det här beslutet, säger offrets pappa.

ANNONS
|

Anton var enligt alla uppgifter i utredningen bara skyldig en struntsumma, cirka 500 kronor. Trots den i sammanhanget blygsamma skulden misshandlades han svårt med bland annat ett spadskaft nära Kobbegårdens IP och transporterades därefter upp till Sisjön.

Där knivhöggs den unge mannen i benet och lämnades döende i en skogsdunge.

I tingsrätten fälldes en 48-årig man, en person med tydliga kopplingar till Hells Angels. Dock inte för mord utan för ett grovt vållande och grov misshandel.

Påföljden då – sex och ett halvt års fängelse.

Såväl rubriceringen som straffet bekräftas nu av hovrätten.

- Vi kan inte förstå detta, det är obegripligt för oss i familjen. Jag tycker lagen brustit i att hantera detta fallet på ett vettigt sätt, säger Antons far till gp.se.

ANNONS

Han fortsätter:

- Se det som en helhet. Fyra personer, varav två aktiva, misshandlar honom, kidnappar honom, släpar ut honom i skogen och slaktar honom. Jag kan inte förstå hur det inte kan vara ett mord.

Domstolarna anser det dock inte bevisat att den utpekade 48-åringen haft för avsikt att mörda sitt offer, när han stack honom i baksidan av vänsterlåret och därefter lät honom förblöda.

- För mig ett märkligt resonemang. Det måste väl vara klart att det fanns en uppenbar risk att min son skulle dödas, konstaterar pappan.

Enligt förundersökningen var alltså bakgrunden till händelsen en skuld.

Anton uppges ha räknat fel vid överlämnandet av pengar och tappat bort en 500-sedel.

Han åkte ensam tillbaka, någon timme senare, för att justera affären och överfölls då att två män. I närheten fanns också deras respektive flickvänner.

Fotbollsföräldrar som var i området för att titta på en ungdomsmatch blev vittnen och viktiga uppgiftslämnare i det initiala polisarbetet.

De hade sett hur två män först slog och sparkade Anton och sedan kastade in honom i en bil och försvann.

En 26-årig medlem i HA:s supportgrupp Red & White Crew, dömdes i tingsrätten till fyra års fängelse för just medhjälp till människorov.

ANNONS

Det var också den yngre mannen som till slut, i förundersökningen och under rättegången, berättade hur 48-åringen huggit ihjäl Anton.

26-åringen ingår efter det i polisens vittnesskyddsprogram.

ANNONS