Lars Hansson, tullens specialist på narkotikafrågor, här med ett urval internetdroger som tagits i beslag.
Lars Hansson, tullens specialist på narkotikafrågor, här med ett urval internetdroger som tagits i beslag.

Antalet drogoffer ökar dramatiskt

ANNONS
|

Läs också: Sarah Britz: Vad gör ministern?

När en substans är på väg att bli olaglig reas den ut och risken för fler förgiftningar och dödsfall ökar. Förra veckan avled en ung man i Alingsås där spice misstänkts var inblandat.

- I dag är de ungefär två förgiftningar om dagen, säger Anders Helander, professor vid Karolinska institutet.

Spice, syntetiska cannabinoider, är lätt att köpa på nätet. Preparaten framställs främst i Kina och har ett rus som liknar cannabis.

- Men det kan vara 400 till 1 000 gånger starkare, säger Lars Hansson, nationell tullspecialist på narkotika och dopning. Det är lätt att överdosera och kan vara rent dödlig i kombination med andra droger.

ANNONS

För fem år sedan startades Strida-projektet. Här man samlar in och analyserar urin- och blodprov från patienter i hela Sverige som söker vård efter de använt nätdroger. Projektet är unikt eftersom man kan koppla ihop kliniska symptom med exakt vilken kemisk substans det rör sig om.

Första året rapporterades 95 fall av förgiftningar, det andra 170.

I år kommer antalet nå minst 750.

Under den senaste femårsperioden har nästan 300 nya substanser nått den europeiska marknaden, sedan 2010 har man hittat minst en ny per vecka. Hos Folkhälsoinstitutet som utreder om de ska narkotikaklassas står substanser på kö. Utredningstiden är cirka två månader, därefter tar Socialstyrelsen beslutet om narkotikaklassning.

Under tiden hinner nya substanser tas fram och säljas legalt. De är kvarlevor från nedlagd läkemedelsforskning, kanske för att testen på djur inte gick som det ska. Men litteraturen lever kvar på nätet.

- För den som är kemisk bevandrad är det inte svårt att framställa drogerna, säger Robert Kronstrand, forskningskemist vid Rättsmedicinalverket i Linköping.

Mellan 2010 och 2014 har Sverige haft några epidemier med dödlig utgång. Ingen av epidemierna har handlat om spice utan om andra syntetiska substanser, besläktade med heroin och amfetamin.

För två år sedan dog femton personer av det som kallas 5-it, nu narkotikaklassat.

ANNONS

2013 avled nio personer av en morfinliknande substans (AH-7921) och fram till i juli i år har 28 personer avlidit efter att ha använt drogen MT45, en syntetisk opioid med stark koppling till dödlighet, precis som heroin och metadon.

Den klassades som narkotika i augusti i år.

- Vi har tidigare varit förskonade från opioider inom nätdroghandeln, men MT-45 och några andra liknande farliga substanser bryter den trenden vilket är mycket oroande, säger Anders Helander.

Strida-projektet bygger på att sjukvårdspersonalen har tid att ta prover och skicka in dem. Anders Helander tror därför att mörkertalet är stort och att många som blivit förgiftade och sökt sjukhusvård inte omfattas av projektet.

När proverna analyserats går det att få fram vilken substans det rört sig om och koppla de till patientens symtom.

- Men det är en kapplöpning. Vi kan inte förutse vilka nya substanser som kommer att släppas ut. Under de senaste månaderna har det varit extremt mycket, säger han.

Fakta: Första obduktionsfallet 2010

Dödsfall där spice är inblandat:

2010: Första fyndet av spice hos avliden. Dödsorsak: hypertermi (kroppens temperatur stiger).

ANNONS

2011: Ett fall. Dödsorsak: ej förgiftning med spice eller annan substans.

2012: Sex fall spice. 1 fall möjligen bidragande orsak till död tillsammans med metadon.

2013: Sju fall spice, 2 fall bidragande orsak till döden. I båda fallen fanns metadon med.

2014: Hittills tretton fall testat positivt spice. Flera fallen ej avslutade. Ingen av de avslutade har spice som dödsorsak.

Förra året dog 589 personer av narkotika i Sverige vilket är en ökning från 2012.

Stridaprojektet är ett samarbete mellan Karolinska Institutet och Karolinska universitetslaboratoriet, Giftinformationscentralen och akutsjukvården i Sverige

ANNONS