Från vänster Jacob Söderberg , Clara Wickberg , Ronny Åkesson och Johan Thunberg.
Från vänster Jacob Söderberg , Clara Wickberg , Ronny Åkesson och Johan Thunberg.

Antalet ansökningar till utbildningen sjunker

ANNONS
|

–Vi har haft oerhört goda förutsättningar under många år. Men nu till vårterminen såg vi för första gången ett litet trendbrott.

Det säger Kristin Falk, proprefekt på institutionen för vårdvetenskap och hälsa på Göteborgs universitet och ansvarig för sjuksköterske­programmet.

Än så länge handlar det om små förändringar, men på institutionen är diskussionerna om hur man ska förbereda sig för framtiden redan igång. I takt med att elevkullarna från gymnasiet blir mindre, ökar också konkurrensen om studenterna.

–Än så länge är läget inte akut, men vi är observanta på det som händer. Kanske måste vi anstränga oss lite mer inför nästa ansökning, visa upp oss och berätta vad vi är bra på, säger Kristin Falk.

ANNONS

I cafeterian på Hälsovetarbacken, strax bakom Annedalskyrkan i Göte­borg, sitter fem blivande sjuksköterskor och pratar om framtiden. De är klara med sin treåriga utbildning om bara några månader.

–Helst vill jag stanna kvar i Göte­borg och allra helst jobba med akutsjukvård på Sahlgrenska. Men som löneläget är på SU blir det inte så, säger John Thunberg, som inte tänker acceptera en ingånglön under 25 000 kronor.

Liksom flera andra i klassen planerar han i stället att åka till Norge. Där ger ett halvtidsjobb nästan lika mycket i lön som ett heltidsarbete i Sverige.

–De norska arbetsgivarna är måna om oss, många erbjuder gratis boende och fria resor hem. Det finns också bra möjligheter att själv påverka arbetstiderna där, säger John Thunberg.

Clara Wickberg säger att hon inte har börjat söka jobb ännu. Även hon är sugen på Sahlgrenska, men den låga lönen gör att hon hellre vill arbeta i kommunen eller i Norge.

–Jag vill stå på mig i upproret ”Inte under 25 000!”. Det bästa sättet att få upp lönerna på sjukhusen är om vi är många som går samman, säger Clara Wickberg.

Men allt handlar inte bara om pengar. Jacob Söderberg har siktet inställt på att jobba inom hemsjukvården, trots att han nästan bor granne med Östra sjukhuset.

ANNONS

–För mig handlar det både om bättre lön och rimligare arbets- belastning. Som ny i yrket känns det bra att slippa jobba på nätterna, säger han.

Sara Ottosson-Högberg och Ronny Åkesson håller med om att även arbetsvillkoren är viktiga. De tycker ordentlig handledning och introduktion i yrket borde vara en självklarhet, inte bara när Sahlgrenska satsar extra för att klara sommaren.

Häromdagen kom en rapport från TCO om att det år 2030 kommer att saknas 29 000 sjuksköterskor i Sverige. Det borde få arbetsgivarna att reagera, tycker John Thunberg.

–Jag tror läget kan bli riktigt allvarligt om man inte ökar yrkets attraktivitet. För många är säkert den låga lönen avskräckande när de väljer utbildning, säger han.

Även Kristin Falk tror att de låga lönerna för sjuksköterskor kan ha betydelse för hur många som söker sig till utbildningen i framtiden.

–Vårdande yrken är svåra så tillvida att de är kvinnodominerande och det är svårt att få upp lönen. Unga kanske vill söka sig till utbildningar som leder till yrke med bättre karriärmöjlighet och bättre lön, säger hon.

ANNONS