<b>Dubbla världar. </b>En del ungdomar gör saker utanför skolan. Även om deras skolgång fungerar. Vi känner till de här dubbla världarna, säger Marie Moulaison och Olof Stigert, rektorer på Skälltorpsskolan i Backa.
Dubbla världar. En del ungdomar gör saker utanför skolan. Även om deras skolgång fungerar. Vi känner till de här dubbla världarna, säger Marie Moulaison och Olof Stigert, rektorer på Skälltorpsskolan i Backa.

Ansvariga myndigheter träffas - för första gången på ett halvår

ANNONS
|

Socialtjänst, skola och polis i satte sig i går i överläggningar om hur samverkan om ungdomsarbetet i Backa kan bli bättre. Det första mötet på ett halvår.

Upprinnelsen till åtgärdsgruppen var att kriminaliteten bland unga ökade för ungefär två år sedan.

- Det har inte blivit bättre sedan dess, säger Olof Stigert, rektor på Skälltorpsskolan, som betonar att problemen har stannat utanför skolans väggar.

Under de 1,5 år som samarbetet pågick gjordes satsningar på bland annat utbildning av skolpersonalen. Enligt Stigert räcker inte de åtgärderna till.

- Om man har en stadsdel med de här problemen borde man ha en mängd åtgärder. Det är inte vår sak, som rektorer, att besluta om vilka - det måste socialtjänsten göra, säger han.

ANNONS

Han tror inte på enkla lösningar.

- Visst, man kan omhänderta ett antal unga brottslingar. Men de kommer tillbaka. Det handlar om att förbättra miljön de vistas i.

Backas socialtjänst har fått få anmälningar om ungdomsbrott på senare tid.

- Vi måste ha polisutredningar om vi ska ingripa mot kriminella unga som vi inte når på frivillig väg, säger socialchefen Gunilla Holtz.

En pusselbit kan komma att hämtas från liknande samverkan i Gunnared.

- Vi får ofta reaktionen från skola och polis att de inte får återkopplingar på anmälningar om ungdomar från oss. Det beror på sekretess. Men vi kan som Gunnared be föräldrarna om tillstånd att lätta på sekretessen, säger Holtz.

Trots få anmälningar om brottslighet bland unga har butiksägarna på Selma Lagerlöfs torg varit utsatta för en inbrottsvåg.

- Det kan vara unga från andra stadsdelar som ligger bakom detta, det vet vi inte riktigt. Det är polisens sak att utreda, säger Gunilla Holtz.

Lennart Orstadius (v) är SDN-ordförande sedan många år i Backa.

- Myndigheterna här skyller inte problemen på varandra, vi sitter ned och diskuterar på ett bra sätt: Jag är ganska trygg med de insatser förvaltningen gör. Nästan alla ungdomar här sköter sig bra men några få, tio eller kanske fem, solkar ned Backasamhället och det är illa, säger han.

ANNONS
ANNONS