Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Anställd: ledningen har känt till lössen under lång tid

Trots att ledningen hävdar motsatsen så har vägglössen varit kända för cheferna sedan i maj. Det säger en av psykiatrihusets anställda, som vill vara anonym. – Det är ren och skär lögn att de inte har känt till detta tidigare.

När GP pratade med verksamhetschef Pia Rydell den 2 september sa hon att informationen om vägglössen nått fram till henne bara några dagar tidigare. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– I tisdags kväll fick jag ett meddelande från personalen om att de uppmärksammat detta. Då fick jag känslan av att de varit misstänksamma länge. Under onsdagen pratade jag med avdelningschefen, som inte heller hört något. Jag vet inte varför kommunikationen inte har fungerat, sa hon då. 

Men i motsats till Pia Rydell hävdar alltså en i personalen att informationen förmedlats till både avdelningschefer och verksamhetsledningen långt tidigare. 

– De har helt enkelt blundat och inte valt att agera förrän nu. Personalen påtalade detta första gången i maj.

LÄS ÄVEN: Psykiatrihuset fullt av vägglöss

Minst en i personalen har hittat löss i hemmet 

Enligt den anställde så finns det minst en person i personalen som har upptäckt vägglöss i sin hembostad.

– Jag vet barn till personer i personalen som har blivit bitna av löss i hemmet. Att ledningen inte har kännedom om detta är också ren och skär lögn.

Orsaken till att verksamhetsledningen inte har agerat tidigare kan enligt den anställde bero på att beroendepatienter har en låg status.

– De här patienterna är i många fall utslagna och de står inte speciellt högt i kurs. De har svårt att tala för sin sak och när de väl gör det så är det få som lyssnar. Vad har en beroendeperson att sätta emot en tjänsteman? 

När GP kom i kontakt med den anställde hade intervjun med Pia Rydell redan genomförts. Därför kunde GP inte fråga hur hon ställer sig till samtliga anklagelser.

Däremot fick hon möjlighet att kommentera tidigare anklagelser om att ledningen mycket väl känt till problemen under sommaren.

– Bilder går väldigt mycket isär om vem som har sagt vad och till vem. För att få någon form av rätsida håller vi just nu på att intervjua personalen om vem de har pratat med, säger Pia Rydell.

Men borde inte du som verksamhetschef känna till den här typen av arbetsmiljöproblem? 

– Det är jätteproblematiskt att den interna kommunikationen inte fungerar. Men det är därför som vi just nu håller på att utreda vem som har pratat med vem och hur den interna kommunikationen har förts, säger hon.

LÄS ÄVEN: Vägglösshundarna markerade vägglöss på Östra

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.