Anrika julmarknaden slut för säsongen

Det är en av Sveriges äldsta julmarknader – i ett av Göteborgs äldsta hus. Efter att ha hållit öppet sedan första december var lördagen sista chansen för året att köpa hantverk, tomtar och marsipangrisar.
– Vi slår igen här ikväll. Sen har vi bråda dagar framför oss, säger tomtemor.

ANNONS

I Kronhuset från 1654 har det som vanligt anordnats julmarknad under december månad. Dan före dan före dan är emellertid den sista dan bland hantverk, pyssel och tomtar för den här säsongen.

Tomtemor, har varit på plats sedan första advent, berättar hon.

– Tomtefar kommer sen. Han landar här med renarna så ska vi avsluta den här dagen sen.

LÄS MER:Den perfekta mängden kulor i granen – enligt matematikerna

De har hållit sin lilla bod öppen bland annat för att barn ska kunna lämna in sina önskelistor.

– De tycker att det är jättespännande. Men alla är barn på jul, så alla har fått komma och fotograferat sig med oss. Sen kan tomtarna passa på att sälja produkter på vägen ut. Det är återbruk från det sociala arbetskooperativet Vägen ut som vänder sig till människor som står långt ifrån arbetsmarknaden.

ANNONS

Hur mycket har du kvar att stöka med inför ditt eget julfirande?

– Vi slår igen här ikväll. Sen har vi bråda dagar framför oss. På julafton är det full fart när vi ska lämna alla paketen. Då ska tomtemor ta det lite lugnt och göra lite gröt tror jag.

"Jag ska ha alla barn och barnbarn och familjen hemma. Men det är ingen julstress, inte i den här åldern. Då planerar man", säger Ulla-Britt Reuterberg från Lerum.
"Jag ska ha alla barn och barnbarn och familjen hemma. Men det är ingen julstress, inte i den här åldern. Då planerar man", säger Ulla-Britt Reuterberg från Lerum. Bild: Per Wahlberg

"Väldigt bra i år"

Ulla-Britt Reuterberg från Lerum har tillverkat flera hundra tomtar under året för att sälja dem i Kronhuset under december.

– Det är många moment. Jag kardar ullen och färgar den om det behövs och luvan tar lång tid att sticka. Men försäljningen har gått bra. Jag vet inte exakt hur många jag har sålt, men det har varit väldigt bra i år.

LÄS MER:Felix efterlyser ”Erik” – eller hans mamma – efter fyndet

Julstämningen når sedan sin kulmen på hemmaplan.

– Jag ska ha alla barn och barnbarn och familjen hemma. Men jag känner ingen julstress, inte i den här åldern. Då planerar man.

För Michael Magnesköld och Helené Lindahl har julkänslan börjat komma. "Jag ser mest fram emot att umgås och äta god mat", säger Michael. "Jag ser fram emot att vara tillsammans och ta det lugnt", säger Helené.
För Michael Magnesköld och Helené Lindahl har julkänslan börjat komma. "Jag ser mest fram emot att umgås och äta god mat", säger Michael. "Jag ser fram emot att vara tillsammans och ta det lugnt", säger Helené. Bild: Per Wahlberg

Fyller år på julafton

För Michael Magnesköld och Helené Lindahl från Västra Frölunda börjar julkänslan smyga sig på med två dagar kvar till julafton.

– Ja, nu börjar den komma. Jag fyller år på julafton också så vi går och laddar lite här nu, säger Michael.

Hur delar man upp firandet mellan födelsedag och jul?

ANNONS

– Födelsedagen firas lite på morgonen. Det är inte som när jag var liten med kalas. Men mina närmaste kompisar kommer ihåg det och ringer alltid.

Hur ska ni lägga upp julfirandet?

– Vi ska vara hos min pappa. Min mamma gick bort i somras, så vi är med honom och umgås och träffas. Min ena bror är också med. Men vi blir inte så många. Jag har en bror till som inte kommer just på jul, säger Helené.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS