Anrik teater öppnar sig

ANNONS
|

Teaterbyggnaden liknar ett grekiskt tempel med fyra granitpelare som bär upp en trekantsgavel. En 17 meter bred granittrappa leder upp till de fem ingångarna. Teatern ritades av arkitekt KM Bengtsson, som tidigare hade varit med om att bygga teatrar i Dresden och München.

Initiativtagare till bygget, som gick rekordsnabbt från beslut till färdig byggnad, var den teaterintresserade restaurangägaren Sophus Petersen, vars barn och barnbarn sedan fortsatt i Göteborgs krogbransch.

Lorensbergsteatern salong är demokratiskt ordnad enligt "reformteaterandan". Den byggdes för tusen personer som en rund amfiteater istället för med bänkrader. Golvet lutade rejält och stolarna placerades i en halvcirkel så att alla åskådare kunde se och höra lika bra.

ANNONS

När den byggdes och invigdes 27 oktober 1916 hade den landets näst största scen. Bara operan i Stockholm var större. Teatern hade 70 olika ljusprojektorer, orkesterdike och en elektriskt driven vridscen. Kända skådisar som Harriet Bosse, Ernst Rolf, Wilhelm Stenhammar och Karl Gerhard syntes ofta på scenen liksom Symfonikerna.

När Stadsteatern stod klar 1934 flyttade ensemblen och teaterledning över gatan. Då omvandlades teatern till en av landets modernaste biografer. Salongen avskärmades från scenen och de bakre environgerna kom att innehålla de teaterhistoriska samlingarna.

Från 1987 byggdes teatern om när Galenskaparna och after Shave intog teatern med bland annat Stinsen brinner. Produktionsbolaget bakom heter Kulturtuben som också hyr ut till gästande konserter, föreställningar och konferenser.

Teaterbyggnaden blir nu formellt sett också förklarat som byggnadsminne av länsstyrelsen, vilket betyder att invigning och tal av bland andra landshövding Lars Bäckström klockan 15.45 på onsdag, varefter det blir guidad visning för allmänheten.

ANNONS