Angered JO-anmäls efter rektorsbyten

ANNONS
|

I januari beslutade SDN Angered trots omfattande protester från föräldrar och skolpersonal att organisera om Angereds skolor.

För Hammarkullsskolans del innebär beslutet att mellan- och högstadiet flyttas till närliggande Nytorpsskolan. Beslutet väckte både bestörtning och besvikelse bland berörda på Hammarkullsskolan, inte minst för att skolan lyckats nå jämförelsevis goda resultat med sina elever.

Tanken är att den omfattande omorganiseringen av Angereds skolor till stor del ska vara klar till hösten. Med knappt två veckors varsel fick skolpersonalen reda på att deras rektorer ska flytta till grannskolan.

- Mest problematiskt är att stadsdelsförvaltningens ledning inte under hela den här processen lyssnat på oss. Förvaltningen rycker våra rektorer, mot deras vilja, under pågående termin. Vi insåg att det skulle hända saker men att det skulle ske så karusellartat hade vi inte väntat oss, säger David Wigforss, en av lärarna som formellt står bakom JO-anmälan.

ANNONS

I stället för de rektorer som flyttar kommer en lågstadierektor in på Hammarkullsskolan. Dessutom ska en pensionerad rektor på halvtid gå in som stöd till lågstadierektorn.

- Det innebär att Hammarkullsskolan under resten av terminen står utan rektor för år 6-9. Vi anser att detta står i strid med skollagen och ser stora risker med det, både för elever och personal, skriver lärarna i JO-anmälan.

När närmare 1000 pedagoger vid Angereds skolor under tisdagen hade studiedag manifesterade lärare från Hammarkullens skolor sitt missnöje med flygblad och talkörer.

Dessutom står de anställda vid Hammarkullsskolan bakom en anmälan till socialtjänsten. Läget efter beslutet i januari, med stor oro och ovisshet inför vad som händer i höst är förödande och äventyrar barnens psykiska och fysiska hälsa, anser de som anmält stadsdelsförvaltning och nämnd för bristande omvårdnad.

GP har sökt men ännu inte nått Angereds skolchef för en kommentar.

ANNONS