Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Åtalet efter bombattentatet på Axel Adlers gata ogillades. Därmed förlorade den svårt skadade städaren sitt skadestånd. Bild: Stefan Berg.
Åtalet efter bombattentatet på Axel Adlers gata ogillades. Därmed förlorade den svårt skadade städaren sitt skadestånd. Bild: Stefan Berg.

ANALYS: Nazistmålets störste förlorare - en ensam städare

För den som ägnar sig åt konsten att försöka se runt hörn, var inte hovrättsdomen mot de tre medlemmarna i Nordiska motståndsrörelsen någon överraskning. Bevisningen gällande det livsfarligaste brottet i den tredelade serien höll inte måttet.

Om en vecka demonstrerar NMR, med start utanför Svenska Mässan.
Nazisterna har tillåtelse att vandra från Korsvägen, via Sten Sturegatan, Parkgatan, Slussgatan, Norra Hamngatan och in på Gustaf Adolfs torg.

Frågor men ännu inga svar

Hur kommer domarna mot deras meningsfränder, Viktor Melin, 23, Jimmy Jonasson, 51, och Anton Thulin, 20, att användas i den framtida propagandan?
Är de en seger för organisationen? Eller hade det rent utav varit bättre med strängare straff, ur perspektivet att det möjligen skapat martyrer?
Och i vilken omfattning provoceras motdemonstranterna av gårdagens hovrättsbeslut?
Frågor vars svar vi ännu inte riktigt har.

Reflektioner från den nu avslutade processen:
Det är inte alltid det finns anledning att slösa beröm på advokaterna efter att ha genomlevt en rättegång.

Här har dock Michael Hansson och Thomas Håkansson gjort ett gediget arbete för sina klienter Melin och Jonasson.
Försvararna – även inräknad Svend B Christiansen som företrätt Thulin – var pålästa, ifrågasättande, lagom uppstudsiga och sådde tvivel.

LÄS ÄVEN: Därför får nazisten Viktor Melin sänkt straff efter bombdåden

Fick länkar att brista

De lät inte domstolens ledamöter vila i förvissningen att indiciekedjan hade alla nödvändiga länkar på plats.

Det sammanlagda straffet i tingsrätten – 15 års fängelse – förvandlades i hovrätten till 10 år och tio månader.

Redan i den lägre instansen reserverade sig rådmannen Roy Johansson, rättens enda proffs, mot fällande domar under punkt 2 i stämningsansökan. Han röstades ner av nämndemännen.

När Johanssons yrkeskollegor i hovrätten också underkände den utredning som handlade om bombattacken på Axel Adlers gata blev enbart de något mindre allvarliga punkterna 1 och 3 kvar av åtalet.

LÄS ÄVEN: Dömd: Viktor Melins väg till nazismen

Förlorar skadeståndet

Den svårt sargade, ännu rullstolsburne, städaren förlorar därmed sitt skadestånd.
Det är ett faktum som efter hans känslosamma vittnesmål svider för merparten av de inblandade.

Sett ur en annan synvinkel skärps nu påföljderna för de två övriga brotten, detonationen på Övre Husargatan och utplaceringen av sprängämnen på Lilleby Camping.

Viktor Melins sex och ett halvt års fängelse för en allmänfarlig ödeläggelse och ett försök till allmänfarlig ödeläggelse är en kraftig markering från rättssamhällets sida om att politiska dåd inte tolereras.

Nå, var det då Melin och Jonasson som låg bakom attentatet mot flyktingboendet i Högsbo, som nära nog resulterade i mord?

Nära räcker inte

Där är juridiken enkel:

"Mycket tyder på det", räcker inte.
För att dömas krävs att "absolut allt tyder på det".

Samtidigt är det viktigt att domstolarna sorterar bort känslor och opinioner och analyserar materialet objektivt. Och den här Säpo-administrerade förundersökningen innehåller minsann mer än ett hål.
Den ena avdelningen inom säkerhetspolisen tycks inte alltid vetat vad det andra gjort.

Ytterligare en fundering i sammanhanget:
Hur hade det slutat om till exempelvis någon av Göteborgskammarens skickligaste våldsbrottsåklagare – låt säga nån ur trion som rodde Vår Krog & Bar-skjutningen i land – ansvarat för ärendet?

En tydlig förlorare

En åklagares förmåga att bygga en solid helhet av lösa delar, en förmåga att övertyga den som lyssnar om sammanhangen, hade kunnat innebära betydligt hårdare straff för de tre NMR-männen.

Ensam kvar efter ett i många delar oavgjort mål står en förlorare.

Det är den 36-årige städaren från nordöstra Göteborg som under resten av sitt liv kommer att titta ner på sina sargade ben och påminnas om torsdagen den 5 januari 2017.

 

Mest läst