Enligt Räddningsmissionen verkar antalet EU-migranter som sover ute minska så smått.
Enligt Räddningsmissionen verkar antalet EU-migranter som sover ute minska så smått. Bild: Stefan Berg

Amnesty sågar Sveriges hantering av EU-migranter

Sverige sviker utsatta EU-medborgare. Det anser Amnesty i en ny rapport. Samtidigt lyfts delar av Göteborgs arbete fram som positiva exempel. Men fattigdomen i gruppen är fortfarande stor och vinterkylan hotar de 200-250 personer som uppskattas bo utomhus i Göteborg.

ANNONS
|

Rapporten från Amnesty baseras på bland annat 58 intervjuer med utsatta EU-medborgare i Sverige, samtliga från Rumänien. Majoriteten av de intervjuade är romer som lever i någon form av hemlöshet.

I den riktar Amnesty stark kritik mot Sverige och menar att landet bryter mot mänskliga rättigheter i sin behandling av EU-medborgare. Kritiken handlar om att människor nekas grundläggande tjänster som skydd, vatten och sanitära anläggningar, utbildning och subventionerad vård.

400 bor i Göteborg

Nio av intervjuerna gjordes i Göteborg, där Amnesty skriver att minst 400 utsatta EU-medborgare bor.

– Det är otroligt viktigt att den komplexa frågan kring utsatta EU-medborgare lyfts. Vi har mänskliga rättigheter och rätten att inte bli diskriminerad att förhålla oss till. Det lyfter rapporten, säger Ulrika Falk, ansvarig för arbetet med EU-medborgare på Göteborgs Räddningsmission.

ANNONS

LÄS MER:Ny kartläggning av EU-migranter i Göteborg

Räddningsmissionen uppskattar att det finns ungefär 200-250 EU-medborgare som sover utomhus i Göteborg, men att antalet minskar.

– Vi ser att lite färre personer vistas i gatumiljö. Det beror på att en del har etablerat sig och skaffat arbete och boende vilket är otroligt positivt. Men Göteborg är en stad som är svår att leva i för de som lever i utsatta situationer och en del söker sig till andra städer i Europa. Det är även många som stannar längre i sitt hemland eftersom de samlat in pengar så de klarar sig längre, säger Ulrika Falk.

"Olidligt att vara ute"

Hon poängterar att de som lever ute får det svårare nu när vintern kommer närmare och graderna sjunker.

– Under den kallare perioden är det nästan olidligt att vara ute så många timmar om dagen. Man är ute så länge man kan och är inne och värmer sig på olika platser emellanåt. De som ber om pengar är jättetacksamma om de kan sitta inne, säger Ulrika Falk.

Läs även: Så gick det för familjerna på Meros Camping

Barnen får gå i skola

Amnestys rapport kastar även ljus på utsatta EU-migranters barn som befinner sig i Sverige och huruvida de går i skolan. Enligt rapporten låter "endast en handfull" av Sveriges kommuner barnen gå i kommunal skola – Göteborg är en av de kommunerna.

ANNONS

– Politiken har försökt utifrån de begränsade förutsättningar som finns att tillgodose barns rätt att gå i skola i Göteborg. Det är vi stolta över, säger Ulrika Falk.

Vidare rekommenderar Amnesty den svenska regering att göra boende eller tak över huvudet tillgängligt för alla i landet, inklusive utsatta EU-medborgare. Detta för att de ska kunna organisera sina liv, söka jobb eller planera att återvända till sitt hemland.

LÄS MER:Nytt natthärbärge för utsatta EU-migranter planeras

Göteborg lyfts som ett gott exempel på en stad som har boende för EU-medborgare. Staden har haft ett härbärge specifikt för gruppen, men ska ha stängts i mars i år. I oktober öppnade dock Räddningsmissionen och Göteborg stad en ny plats med liknande funktion. Rapporten uppmuntrar även kommuner i Sverige att se Göteborg och Umeå som goda exempel för satsningar för EU-medborgare gjorda i samarbete mellan kommunerna och andra aktörer.

Ur Amnestys intervjuer med EU-medborgare i Göteborg

Mihaela berättar att hon kanske skulle kunna hitta ett jobb igen i Rumänien, men att hon inte skulle få en lön som hon skulle kunna leva på. Därför, säger hon, är det bättre för henne att tigga i Sverige.

Alina, 21 år, hade svåra komplikationer under sin graviditet. Hon erbjöds tillfälligt boende på ett hostel. Hennes partner nekades boende och sov i en bil utanför Alinas boende.

Georgeta, 49 år, berättar att hon helst ber om pengar utanför diskotek och barer på nätterna: "Det är bättre med pengar på natten. Vi samlar burkar för att panta dem. När folk dricker så tenderar dem att ge lite mer."

Källa: Sweden: A Cold Welcome: Human Rights of Roma and Other "Vulnerable EU Citizens" At Risk

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS