Ambulansattacken: "Vi räddar liv - varför skada oss?"

När ambulanssjuksköterskorna Jennifer och Sandra under måndagskvällen åkte ut på ett akutlarm blev de beskjutna med grön laser och var tvungna att invänta poliseskort. De ifrågasätter varför människor vill skada blåljuspersonal vars uppgift är att hjälpa människor.

ANNONS
|

Jennifer och Sandra åkte på ett ”Prio 2”-larm på Hisingen. Det innebär att den nödställda befinner sig i ett "Akut, men inte livshotande tillstånd", vilket var rena turen för patienten.

– När vi kommer till adressen måste vi öppna en bom för att komma fram. När min kollega går ut för att göra detta ser jag att hon stannar upp mitt i rörelsen. Så vände hon sig om och ropade: ”Nu får vi backa härifrån!” Då ser jag hur hela hon lyser av grön laser. Så då hoppar vi in i bilen och ringer polisen efter hjälp, berättar Jennifer.

LÄS OCKSÅ:Ambulans beskjuten med grön laser

ANNONS

När polisen väl kommer fram går patrullen igenom området. Sedan hjälper poliserna ambulansen att komma fram till adressen. De lyckades inte utröna vem som kunde ha legat bakom laserattacken. Patienten som larmat om hjälp fick vänta en bra stund på ambulansen.

– Det blev drygt en halvtimmes försening från att vi kommit till platsen, innan vi kunde komma fram till patienten. Han hade ont i magen och behövde uppsöka akuten, men han hade så pass kraftig värk att han inte kunde ta sig ut till ambulansen på egen hand. När vi väl kom in var vi tvungna att hämta honom med bår, förklarar Jennifer.

Ilska över att inte få jobba i fred

Ambulanssjuksköterskorna förklarade för patienten varför de blivit försenade. Han var förstående, trots sin situation. Händelsen skakade om Jennifer och Sandra.

– Man förstår inte vad det är som sker. Först tänker man att det är barn som leker, men när man får en stund hemma inser vad man vad man blivit utsatt för. Då blir man arg att man inte får göra sitt jobb och irriterad över att folk gör så mot ambulanspersonal. Vi är där för att hjälpa, det finns ingen anledning att skadad oss, resonerar Jennifer.

Blev du mest rädd eller arg?

– Vi har alltid vår säkerhet i bakhuvudet, man vet aldrig vilka områden man åker till och vem som kan möta en runt hörnet. Oftast får vi respekt och folk vill gärna hjälpa oss att hjälpa andra, men nu när jag själv blivit utsatt får det nog till följd att jag kommer tänka ett steg längre nästa gång. Speciellt med tanke på den senaste tidens laserskjutningar runt om i hela Göteborg.

ANNONS

"Det är oacceptabelt att göra så mot oss"

Det är i grunden redan en svår uppgift att jobba med att rädda liv. Jennifer menar att laserattacken inte får henne att fundera på om det är lämpligt att jobba som ambulanssjuksköterska.

– Åtminstone inte mer än vanligt. Vi vet att det finns risker med alla jobb, särskilt vi som är ute i samhället och tar en risk. Som tur är fick vi inga skador, vi har båda varit på sjukhus och kontrollerat oss. Vi klarade oss lindrig undan.

Vad skulle du vilja säga till sådana som utför laserattacker?

– Sätt er i patientens situation. Vare sig det är man själv som är drabbad eller om det är en anhörig, en partner eller nära vän som behöver akut hjälp, och så kan inte ambulansen ta sig fram. Jag tror ingen skulle uppskatta det. Det är oacceptabelt att göra så mot oss som personal men även mot den som behöver vår hjälp, avslutar ambulanssjuksköterskan Jennifer.

ANNONS