Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Att köpa vatten på flaska är både dyrt och dåligt för miljön. Därför vill de rödgröna i Göteborg bygga fler kommunala vattenposter.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Alliansen vill spola vattenposterna

  Blir Göteborg en bättre turiststad av kommunala vattenposter? Det tycker de rödgröna, som inte ger upp trots ett bakslag i kommunstyrelsen.

  Alliansen kräver att planerna på en stor utbyggnad av kommunala vattenposter – där man ska kunna fylla sin medhavda flaska – stoppas. De har svårt att se behovet.
  – Det här är ett svar på en fråga som aldrig ställts. Jag har aldrig blivit nekad att fylla på min vattenflaska någonstans. Vatten finns ju överallt, säger Helene Odenjung, kommunalråd (L).
  Från början var kretslopp och vattennämndens ambition att sätta upp 500-1 000 vattenposter, varav 100 under 2017. Efter invändningar från bland andra förvaltningschefen, som påpekade att det inte fanns utrymme för satsningen i budget, stoppades det av kommunstyrelsen. Nu finns ett nytt beslut från nämnden, om 20 vattenposter.
  – Jag kan förstå att man vill ha vattenposter i länder där man inte kan dricka kranvattnet. Men det problemet finns inte här, säger Helene Odenjung.
  Med knappast möjliga marginal röstade kommunstyrelsen för Alliansens förslag att skrota planerna helt. Ärendet går nu vidare till kommunfullmäktige, där de rödgröna hoppas på ett annat beslut.
  Karin Pleijel, kommunalråd (MP) säger att kommunala vattenposter skulle öka stadens attraktionskraft för turister.
  – Har du varit turist i en stad någon gång? I så fall kanske du förstår att det skulle uppskattas. Det finns en koppling till turistnäringen, säger hon.
  Så det behövs vattenposter för turisternas skull?
  – Det är en faktor. Man ska inte behöva köpa flaskvatten. Turisterna har ingen röst här, så vi måste tolka vad de har för behov. Och vi vill ju vara en attraktiv stad att komma till. 
  Har det gjorts någon undersökning för att se om efterfrågan finns?
  – Med tanke på hur mycket flaskvatten vi köper, så finns det uppenbarligen ett väldigt stort behov av att dricka vatten. Och det är anmärkningsvärt att man ska behöva betala 20 kronor för en flaska vatten, när man kan betala 0,2 öre, säger Daniel Bernmar, kommunalråd (V).
  Han säger att flaskvatten dessutom är så dåligt för miljön att man inom Göteborgs stads verksamheter förbjudit det.
  Men är det självklart att folk skulle sluta köpa flaskvatten om det fanns vattenposter?
  – Självklart är det inte, men om vi vill ändra ett beteende som är dåligt för miljön så måste vi jobba för det. Som kollektivtrafiken – tack vare utbyggnaden använder fler den, säger Daniel Bernmar.
   

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.