Emmyly Bönfors (C), Axel Josefsson (M) och Helene Odenjung (L) är nära ett historiskt maktskifte.
Emmyly Bönfors (C), Axel Josefsson (M) och Helene Odenjung (L) är nära ett historiskt maktskifte. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

Alliansen nära historiskt maktskifte – presenterar Göteborgs nya politik

Alliansen är dagar ifrån ett historiskt maktskifte. På torsdag kommer partiets budget sannolikt att röstas igenom.
– Det är 24 år sedan Göteborg hade en alliansbudget. Nu har vi har goda förhoppningar att få igenom denna budgeten, säger Axel Josefson (M).

ANNONS
|

De fyra allianspartierna presenterade på tisdagen sitt budgetförslag som ska lägga grunden för ett nytt borgerligt minoritetsstyre i Göteborg. I huvudsak handlar det om samma budget som presenterades i juni, men med små justeringar.

Den röda tråden i Alliansens budget är fokus på kommunens kärnverksamhet men samtidigt ha ordning och reda på ekonomin.

– Vi har under många år kämpat för att hålla kostnaderna under intäkterna, men nu har vi en en brytpunkt under 2018 där kostnaderna är högre än intäkterna. Med hänsyn till det kommer det att krävas ordning och reda i ekonomin för att få en god balans, säger Axel Josefson (M).

ANNONS

LÄS MER:Fem största förändringarna om Alliansen får makten i Göteborg

Det handlar alltså om att prioritera grunduppdraget – välfärden – framför kringliggande projekt, som enligt Alliansen inte är nödvändiga.

– Det som är lite oroande är att skatteunderlaget viker framöver och BNP sjunker under 2019, då behöver man prioritera vad man använder pengarna till, säger Helene Odenjung (L).

Vill vända negativa trenden

De borgerliga hoppas att deras budget ska ligga till grund för att vända den negativa spiralen gällande företagsklimatet, efter att staden i flera år legat nära botten i Svenskt näringslivs ranking.

Alliansen vill stärka kommunens näringslivsbolag Business Region Gothenburg med ett tiotal miljoner samt införa utmaningsrätt som innebär att privata eller idéburna aktörer kan utmana kommunen om att utföra kommunal verksamhet.

– Det handlar om positiva attityder till företagande, entreprenörskap och innovationer. Vi kommer göra det på många olika sätt, säger David Lega (KD).

Alliansen vill också sätta in trygghetsvakter och kameraövervaka brottsutsatta områden, för att öka tryggheten.

I trygghetssatsningen ingår även ökade tillskott till kvinno- och tjejjourer.

– Det är inte acceptabelt att vi har människor som hellre vill flytta ifrån de här platserna än att vara där. Vi vill bryta detta och det är en av våra mest prioriterade uppgifter, säger Axel Josefson.

ANNONS

Renodlar kommunens uppdrag

Den blivande rödgrönrosa oppositionen har bland annat kritiserat alliansbudgeten för att kraftigt skära ner på på anslagen till social resursförvaltning.

Budgetposten för social resurs i alliansförslaget är drygt 100 miljoner kronor mindre än de rödgrönrosas, och runt 60 miljoner kronor mindre än den S-budget som klubbades i juni.

– Det handlar om ett renodla uppdraget, en del av projekten som inte har varit så framgångsrika plockar vi bort, säger Helene Odenjung.

David Lega (KD) menar att man inte kan ställa enskilda siffror mot varandra utan måste betrakta budgeten som en helhet.

– Vi lägger många miljoner på föreningslivet och ökar trygghetssatsningen därigenom. Vår budget är ett helhetstänk som hänger ihop, det är lätt att ta ut två siffror och att ställa de mot varandra, säger han.

Miljöförvaltningen har tidigare talat om att stadens miljöförvaltning kan få en annan inriktning i samband med allianspolitik, och att det handlar om olika mycket kommunbidrag beroende på politikens färg.

Men enligt Emmyly Bönfors (C) handlar det inte om några större ändringar.

– Exakt hur det ska organiseras, det är inget som vi vill ändra på rak arm här, utan det måste ske i dialog med förvaltningen, säger hon.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS