Alliansbudget klubbad i Göteborg

Göteborg kommer att styras med allianspolitik under nästa år. Det står klart efter att kommunfullmäktige sagt ja till en alliansbudget.
– Jag är mycket glad över att kunna presentera en alliansbudget som ger en nystart för Göteborg, säger Axel Josefson (M).

ANNONS
|

Göteborg kommer att styras med en alliansbudget under 2019, det står klart efter att kommunfullmäktige röstade ja till de borgerliga partiernas förslag under torsdagseftermiddagen.

Moderaternas gruppledare Axel Josefson förklarade under budgetdebatten att Göteborg står inför stora utmaningar. Han nämnde bland annat bristande kvalitet i kommunala verksamheter och kommunens ekonomi inte är i balans vilket innebär att staden får ta lån för att finansiera stora delar av välfärden.

– Därför är jag mycket glad över att kunna presentera en alliansbudget som ger en nystart för Göteborg och som adresserar de här problemen, säger han.

"Kan verka tråkig"

David Lega (KD) förklarade under budgetdebatten att allianspolitiken kommer innebära ett tydligt fokus på kommunens huvuduppdrag, samtidigt som man skär ner på det som man anser vara onödiga kringsatsningar.

ANNONS

– Alliansens budget kan verka tråkig. Den saknar jippon och roliga satsningar men innebär mer pengar till skola, förskola, äldre och funktionshindersomsorg, säger han.

Stina Svensson (FI) menade att allianspolitik innebär att man försvagar jämställdheten, och i det långa loppet också demokratin.

– I ett allianssamhälle växer klyftorna. Där bygger man trygghet med hårdare tag, fler poliser och stora utförsäljningar. En politik som går emot all forskning på hur man ska bygga ett stabilt och jämlikt samhälle, säger hon.

"Värsta som kan hända"

Alliansförlaget röstades igenom med 23 röster. Ett historiskt svagt stöd för ett budgetunderlag, påpekade Ann-Sofie Hermansson.

– Det värsta som kan hända, åtminstone för den som har Göteborgs bästa för ögonen, är att det etableras ett smalt och svagt styre som har kortsiktigt maktspel framför sig, säger hon.

Även Henrik Munck (D) var inne på ett liknande spår.

– Hur har ni egentligen tänkt att styra i praktiken? Ni har 24 av 81 mandat. Ni säger att ni ska styra med S i någon mån och Demokraterna i någon mån. Men ni har ju samtidigt satt er i samarbete med V.

Axel Josefson förtydligade att det inte finns något samarbete med vänstern. Inte heller är han oroad över att politiken inte kommer att genomföras.

ANNONS

– Det är ingen fråga om man ska genomföra budgeten, utan man har en skyldighet att genomföra den. Sedan är det i nämnderna som besluten behöver fattas. Vi är öppna för samarbeten både med Demokraterna och Vänstersidan. Alla behöver ta ansvar för staden måste styras.

SD röstade på S

Budgetomröstningens mest oväntade händelse var att Sverigedemokraterna valde att lägga sin röst på en S-budget när den ställdes mot den rödgrönrosa budgeten. Under debatten hade Jörgen Fogelklou (SD) talat om att övriga partier under veckans gång talat om praxis, vilket innebär att man röstar på sin budget och sedan lägger ner rösterna.

– Jag uppfattar att praxis är vad som för tillfället gynnar ett visst parti eller konstellation. Högersidan tycker det är viktigt att man röstar på sin budget och sedan lägger ner rösten, vänstersidan tycker det är viktigt att Socialdemokraterna röstar på deras budget, sa han och fortsatte:

– Varför ska jag bry mig om eran praxis när ni inte ens inkluderar oss, det största partiet, eller nästa största partiet?

Sverigedemokraterna la dock ner sina röster i slutvoteringen där S-budgeten ställdes mot alliansbudgeten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS