Alla får inte läsa upp betygen på sommaren

ANNONS
|

I år har Myndigheten för skolutveckling 30 miljoner kronor att dela ut till kommuner och friskolor som vill anordna sommarskola för elever i årskurs 7-9 som inte nått målen.

Svartedalsskolan är en av de 170 skolor som ansökt och fått pengar. Under två veckor på sommarlovet kommer drygt 20 åttor och nior från Biskopsgården att plugga engelska, svenska och matte.

-Vår uppgift är att på alla sätt försöka få eleverna att nå målen och detta är ett sätt. Många elever verkar inte förstå allvaret och kommer igång för sent. Några är väldigt, väldigt nära att nå målen när terminen är slut, säger Annika Malmryd, rektor på Svartedalsskolan.

ANNONS

Förra året lämnade mer än var tionde niondeklassare i Göteborg grundskolan utan godkänt betyg i minst ett av kärnämnena. De eleverna blir inte heller behöriga till gymnasieskolans nationella program.

Från dagar till veckor

De flesta stadsdelar i Göteborg och många av kranskommunerna erbjuder de elever som inte nått målen en andra chans under lovet. Men upplägget på sommarskolorna skiljer sig mycket åt, från två dagar till fyra veckor.

På Nya Påvelundsskolan i Älvsborg arrangeras "repetitionsveckor" i svenska, matte och engelska för åttondeklassare i slutet av sommaren.

- För niorna känns det lite sent och det vanliga är att de börjar på individuellt program. Men skulle det vara så att någon nia vill läsa upp sina betyg går det att ordna, säger Anders Wallin, rektor på Nya Påvelundsskolan.

På Tjörn får de elever som läser matte och engelska på sommaren betalt. 1 500 kronor för tre veckor. Sommarskolan är öppen för åttor, nior och ettor på gymnasiet.

- Alla är välkomna, men de som har IG-varningar prioriteras. Målet är att få så många som möjligt att gå ut skolan med fullständiga betyg. Pengarna är en liten sporre för att få eleverna att läsa lite extra, säger Monica af Klinteberg, samhällsvägledare.

ANNONS

I Stenungsund, Alingsås, Lerum, Torslanda, Backa, Högsbo, Kärra-Rödbo, Majorna, Lundby och Kortedala arrangeras inga sommarskolor. Trots att behovet finns.

- Vi har många elever som skulle må bra att att komplettera och läsa upp ämnen under andra former. Men vi har inte resurser till det. Så enkelt är det, säger Jan Mellgren, verksamhetschef i Kortedala.

Insatser under terminen i stället

Även i Lundby har sommarskolor varit uppe till diskussion.

- Vi såg inga möjligheter att ordna en skola med kvalitet med så kort varsel. Samtidigt önskar jag att man kunde ge de elever som inte når målen ökade insatser under ordinarie terminstid i stället. Kunskaper är någonting man skaffar sig över tid, säger Elisabeth Jacobsson, verksamhetschef.

ANNONS