Det är akut blodbrist på blodcentralerna i Göteborg på vissa blodtyper.
Det är akut blodbrist på blodcentralerna i Göteborg på vissa blodtyper. Bild: Leif R Jansson / TT

Akut blodbrist inför julhelgen i Göteborg

Jul- och nyårshelgerna ligger lägligt för många som vill maxa sin ledighet. Men det innebär också problem för Göteborgs blodcentraler som behöver fylla på sitt lager av flera blodtyper – vilket kan vara skillnad mellan liv och död.

ANNONS
|

Det är febril aktivitet på blodcentralerna i Göteborg. Geblod, vilket är ett samlingsprojekt för alla blodverksamheter i Sverige, uppmanar aktiva blodgivare att ge blod inför helgerna.

– Särskilt kring jul är människor extra givmilda med att ge blod, säger Ulrika Ljung, presskommunikatör vid Geblod.

Helgdagar innebär trubbel

Och Göteborg är i skriande behov av flera blodtyper. Främst är det typerna 0 och A, de vanligaste blodtyperna i landet, som man behöver.

– I nuläget ligger blodlagret på två tredjedelar av önskade nivåer i blodgrupperna 0 och A, säger Ulrika Ljung.

Men man tackar såklart inte nej till blodtyperna B eller AB heller.

ANNONS

Eftersom det är många helgdagar som infaller på vardagar detta år kommer öppettiderna vid blodcentralerna att vara begränsade. Något som gör att man måste tänka i förväg.

– Det kan ändras över en natt hur mycket blod som behövs, säger Ulrika Ljung.

Och eftersom en av de mest olycksdrabbade helgerna i trafiken snart är här, kan det komma att behövas.

För sent för vissa

Men för den som aldrig gett blod innan är det för sent att ge blod inför jul. Som ny blodgivare måste man först möta blodcentralen för att sen testa sitt blod om man kan bli blodgivare.

– Därför vänder vi oss just nu främst till våra befintliga blodgivare. Känner man sig frisk, får man gärna höra av sig till oss eller besöka någon av Geblods enheter, säger Ulrika Ljung.

Och om bara en person ger blod, kan det hjälpa tre människor. Och trots att det är för sent att bli blodgivare till just jul, tycker hon att de som vill bli blodgivare gärna får höra av sig.

– Det behövs alltid blodgivare, säger hon.

Blodtyp 0 och A vanligast

Att just typerna 0 och A saknas i lagren kan vara extra känsligt eftersom de just är vanligast i landet.

Och när det gäller blodtypen 0 så är det en typ som har höga användningsområden. Blodtypen kan nämligen användas på i stort sett alla människor oavsett blodtyp. Samtidigt kan de människor som har blodtyp 0 inte ta emot från någon annan blodtyp. Något som gör att blodtypen 0 är livsviktig på exempelvis ambulanser och akutmottagningar.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS