90 skoljobb bort i Angered

ANNONS
|

Skolfrågorna i Angered hamnade i fokus på tisdagskvällen då ett 100-tal personer demonstrerade på Angereds torg mot nedskärningarna. Kraven var att alla skolnedskärningar skall stoppas i de kommunala skolorna. Ett nätverk har bildats för att försöka stoppa nedskärningarna. Demonstrationen genomfördes i samband med stadsdelsnämndens sammanträde.

Samtidigt fick stadsdelnämnden information om den ekonomiska situationen. Ordföranden Håkan Linnarsson (s) bekräftar att läget är bekymmersamt.

- Ingen tvekan om det. Vi räknar med att ha ett underskott på 44 miljoner 2011 i jämförelse med 2010. Vi har alltså en övertalighet på cirka 90 tjänster varav 60 är pedagogtjänster. Det är självfallet mycket allvarligt och vi kan konstatera att man politiskt borde tagit tag i det här för länge sedan.

ANNONS

Håkan Linnarsson säger att en huvudorsak till nedskärningarna är att mellan 340 och 350 elever lämnar de kommunala skolorna för friskolor av olika slag eller för att gå i andra skolor i centrala Göteborg. Tappet av elever sker oftast efter årskurs sex:

- Vi satsar mest pengar av alla i staden på undervisning men vi har ekonomiska problem av annat slag. Vi har de högsta lokalkostnaderna i hela Göteborg genom att vi har många nya lokaler och upprustade skolor. Hyresnivåerna blir då höga genom den hyresmodell Göteborg tillämpar.

Håkan Linnarsson säger också att hyreskostnaderna i Angered är cirka 6 000 kronor högre per elev än genomsnittet i Göteborgs kommun.

– För att klara budgeten måste vi minska antalet tjänster vilket innebär att vi minskar lärartätheten.

Håkan Linnarsson säger vidare att stadsdelsnämnden måste göra något åt situationen snarast. Det pågår en internutredning för att hitta åtgärder som får ekonomin i balans:

- Vi måste bland annat titta på om vi behöver minska antalet skolor.

ANNONS