På tre år ska sammanlagt 1 800 barn få gå landslagets fotbollsskola som Framtiden AB bekostar. (Spelarna på bilden har inget samband med texten)
På tre år ska sammanlagt 1 800 barn få gå landslagets fotbollsskola som Framtiden AB bekostar. (Spelarna på bilden har inget samband med texten) Bild: Arkivbild: JENNY INGEMARSSON

600 Göteborgsbarn får gratis fotbollsskola i sommar

I sommar ska 600 Göteborgsbarn få gå i landslagets fotbollsskola – gratis. Bostadskoncernen Framtiden AB betalar och satsningen gäller det koncernen kallar utvecklingsområden.

ANNONS
|

Beslutet är fattat av den rödgröna majoriteten i Framtidens styrelse. Svenska Fotbollförbundet kommer att få 1,2 miljoner kronor för att i tre år arrangera fotbollsskola för 600 barn årligen, tillsammans med lokala föreningar. Totalt kommer alltså 1 800 att få möjligheten.

"En satsning för jämlikhet"

Johan Svensson (V), ledamot av Framtidens styrelse, ser engagemanget som en satsning för jämlikhet.

– Vi är en ansvarstagande hyresvärd och insatser behövs både för föreningslivet och för de boende i områden som andra kallar utsatta, men som vi kallar utvecklingsområden, säger han.

De områdena är Biskopsgården, Bergsjön, Hjällbo, Hammarkullen, Gårdsten och Lövgärdet. Vilka av områdena som kommer att få fotbollsskolan avgörs i sommar, enligt Johan Svensson.

ANNONS

– Vi satsar i de här områdena för att skapa ett sammanhållet och jämlikt Göteborg. I dag hindras många barn att delta i fritidsaktiviteter av ekonomiska skäl.

Ledarskapsutbildning för vuxna

Landslagets fotbollsskola omfattar även en ledarskapsutbildning som 90 vuxna kommer att få.

– Tanken är att dessa tränare och ledare sedan ska fångas upp i de lokala klubbarna.

Skolan för de unga spelarna innebär att Svenska Fotbollförbundet bidrar med till exempel träningsprogram, teoriuppgifter och manualer. I övrigt styr den lokala föreningen detaljerna. Varje spelare får också en landslagströja, en vattenflaska och en boll – för att kunna spela hemma.

Ledarskapsutbildningen är enligt Johan Svensson en UEFA C, som vänder sig till de som tränar barn mellan 6 och 12 år.

Föreningar i Göteborgsområdet som planerar att arrangera Landslagets fotbollsskola i år är enligt Svenska Fotbollsförbundets sajt IFK Hindås, Solängens BK i Mölndal och Sävedalens IF.

ANNONS