4-årig flicka felbehandlades - blev ansiktsförlamad

En 4-årig flicka sökte vård på primärvårdsakuten Mölndal i höstas där borrelia upptäcktes. Men på grund av felbehandling blev hon ansiktsförlamad och jourcentralen har därför IVO-anmälts.

ANNONS
|

19 september 2015 sökte flickan tillsammans med sina föräldrar vård på primärvårdsakuten Mölndal. Borreliainfektion konstaterades ochbehandling inleddes med läkemedlet cefadroxil.

Problemet är bara att cefadroxil inte är rekommenderat mot borrelia.

–Cefadroxilär inte så verksamt,det är vanligt penicillin som gäller.Det är en miss att hon fick cefadroxil, doktorn har tänkt fel, säger Per Häggblad, chefsläkare vid Närhälsan.

När flickaninte blev friskåterkom hon och föräldrarna ett par veckor senare till primärvårdsakutenden 3 oktober.

En annanläkare än den som behandlade barnet den första gångenbekräftade borelliadiagnosen men den nyeläkaren meddelade samtidigt att cefadroxil inte är verksamt mot borrelia. I stället skrevs läkemedlet azitromax ut.

ANNONS

– Eftersomatt hon fick azitromax så kan det bero på att hon inte tål penicillin, säger Per Häggblad som påpekar att han inte har läst den specifika journalen.

Sjukdomen borellia, som smittar via fästingar, kan orsaka ansiktsförlamning om den inte behandlas i tid. Och viktig tid gick till spillo när hon inte fick korrekt behandling vid det första besöket.

Ett par dagar senare, 5 oktober, drabbades nämligen flickan av en ansiktsförlamning och familjen tvingades därför att akut söka till Landvetter vårdcentral.

–Borrelia kan orsaka ansiktsförlamning om den inte behandlas i tid.Risken hade varit mindreom manhadetjänat några dagar, säger Per Häggblad.

– Det är klart att man blir upprörd som förälder, det förstår jag. Det är olyckligt.

Personalen på Landvetter kundeinte hjälpa flickan utan hon skickades vidare tillDrottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

Där sövdes den 4-åriga flickanför ryggmärgsprov och fick sedan i tio dagar ta antibiotika intravenöst, det vill säga via spruta rätt in i blodet.

– Det är beklagligt när det blir fel i vården. Vi lovar att försöka rätta till våra rutineroch ta tillvara på lärdomen.Alla fel som är begångna tar vi upp med våra läkare och sköterskor. Vi har med det i vår utbildning och fortbildning, säger Per Häggblad.

ANNONS

Efter felbehandlingen så har den 4-åriga flickan till och från klagat på huvudvärk.

ANNONS