Anders Westgerd, Jan Pilgaard och Anna Ganslandt visar var skåpet ska stå.
Anders Westgerd, Jan Pilgaard och Anna Ganslandt visar var skåpet ska stå.

30 kylskåp invaderar Göteborg

ANNONS
|

Funktionshindrade i Göteborg blir behandlade som kylskåp. Det menar GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living.

– Kylskåp är klumpiga och tråkiga, inte så sexiga. De kostar mycket pengar. De ska helst hållas hemma och det är inget man springer och köper med glädje, säger Anders Westgerd, verksamhetsledare.

Nu är det dags för kylskåpens självständighetsdag. Natten till torsdag kommer 30 kylskåp att invadera Göteborg. De ska placeras ut på militäriska led vid Stora teatern, och har alla varsitt citat från filmen Independence Day skrivna på framsidan. En lastbil märkt Independence Day ska också patrullera staden. Den kommer att föra oljud och spela undergångsmusik.

ANNONS

– Vi tycker att det är viktigt att funktionsnedsatta syns och tar den plats vi har rätt till. Ska man kunna leva ett självständigt liv, inkluderad i samhället, så ska man inte bli sedd som ett kylskåp, utan som en individ, säger Anders Westgerd.

Han säger att funktionsnedsatta blir behandlade som idioter eller barn. De möts av överdriven snällhet, men upplevs ständigt som problem.

– Det är som att någon kastar ett skållhett ägg till samhället. Man börjar jonglera och vet inte var man ska göra av det, säger Anders Westgerd.

Ett av de tydligaste exemplen är kollektivtrafiken. Inte ens hälften av Göteborgs spårvagnar är tillåtna att åka på med rullstol. Sedan rostskandalen har 38 spårvagnar som är handikappsanpassade tagits ur bruk.

– Redan innan har det varit problem med ramper som inte kan fällas ut och att bara två rullstolsburna får åka i samma vagn. Jag kan inte åka spårvagn om jag har en tid att passa för jag får ofta vänta tre eller fyra vagnar innan jag kan komma på. Rostskandalen har gjort det ännu jävligare att åka kollektivt för oss rullstolsburna, säger Anders Westgerd.

ANNONS

GIL har arbetat fram kylskåpsaktionen tillsammans med konstnärerna Anna Ganslandt och Jan Pilgaard på det kreativa företaget Hey it's Enricos Pallazzo. Utplacerandet av kylskåp kallar de för en invasion och en terrorhandling.

– Terror betyder rädsla och fruktan. Det finns en stor rädsla för funktionshindrade i samhället. Om fem eller sex rullstolsburna går på en spårvagn samtidigt så blir människor rädda och då blir det som en terrorhandling, säger Anders Westgerd.

Efter helgen kommer kylskåpen att plockas bort igen. Förhoppningen är att de då ska ha väckt känslor och fått personer att reflektera över hur det är att bli behandlad som ett kylskåp. GIL har tidigare utfört aktioner för att uppmärksamma den syn som finns på funktionsnedsatta. Bara under 2012 skapade de CP-dockan Gil och genomförde en spårvagnsaktion där rullstolsburna personer ockuperade en vagn.

– Den dagen människor ser mig i stället för rullstolen har vi kommit en bit på vägen. När aktioner inte längre behövs har vi kommit väldigt långt. Tills dess kommer vi fortsätta, säger Anders Westgerd.

GIL är ett assistanskooperativ.

Det grundades 1989 av fyra män med egna funktionsnedsättningar.

I dag drivs det fortfarande av personer med funktionsnedsättningar.

GIL genomsyras av filosofin Independent living, som handlar om allas rätt till självbestämmande.

Sedan 2009 har de utfört flera aktioner och projekt för att belysa problem i samhället genom att provocera och sticka ut.

ANNONS