27 till sjukhus under Göteborgsvarvet

Sjukvården hade mycket att göra under löpartävlingen. 27 patienter togs emot av Sahlgrenska universitetssjukhus varav tre klassades som livshotande under lördagen.

ANNONS
|

Drygt 40 000 löpare deltog i Göteborgsvarvet. 27 av deltagarna i loppet behövde transport till sjukhuset under lördagen.

Enligt Claes Mangelus som var tävlingsläkare under loppet så var vätskebrist den största orsaken till skadorna.

– Den absolut vanligaste skadorna beror på vätskebrist, säger han.

Tre av personer kördes till sjukhuset med livshotande skador. Enligt tävlingsläkaren var dessa inte relaterade till vätskebrist.

– De skador som är av livshotande slag under långlopp beror i majoriteten av fallen på hjärtsjukdom, säger han.

Utöver de 27 som fick transporteras till sjukhus har ett 60-tal personer kollapsat i värmen där de flesta fallen har handlat om vätskebrist. I år har det varit fler skadade än förra året men trots en intensiv dag för sjukvården har arbetet fungerat bra.

ANNONS

– Det är slumpen som avgör. Vissa år är det mycket och andra är det mindre. Men allt har fungerat bra och smidigt och de som varit svårt sjuka har fått transport till sjukhuset, säger han.

På söndagen var läget för de tre personerna som betraktades vara livshotande kvar på sjukhuset.

– För de tre personerna som är kvar här är läget stabilt, säger Karin Walka, presskommunikatör på Sahlgrenskas universitets sjukhusets.

Under måndagen meddelar sjukhuset att tillståndet för samtliga tre personer är stabilt.

I en tidigare version av denna artikeln stod det att den vanligaste orsaken till sjukdom under långa lopp var hjärtsjukdom. Detta var felaktigt då uttalandet bara gällde de tre personer som fördes till sjukhus med livshotande skador under Göteborgsvarvet 2018.

ANNONS