20 000 elever ska gå i sommarskola

ANNONS
|

Den vanligaste deltagaren i sommarskolan är en niondeklassare som inte har nått målen i grundskolan.

– Då är sommarskolan en chans att få behörighet till gymnasiet. Men eleverna kan också vara från sjuan och åttan, och då handlar det om att läsa ikapp inför det nya läsåret, säger Joakim Feldt, enhetschef på Skolverket.

Mellan 2006 och 2011 delade Skolverket ut ett statligt bidrag till sommarskolor. Efter ett beslut från regeringen har bidraget återinförts i år, och sett över hela landet har kommuner och friskolor har ansökt om sommarskolebidrag för nästan 20 500 elever.

Skolverket delar ut 1 000 kronor per elev och vecka och skolor i Göteborg har tilldelats 2,5 miljoner kronor. Nio stadsdelar inom kommunen, alla utom Centrum, arrangerar sommarskola.

ANNONS

2013 sjönk slutbetygen för eleverna i årskurs nio i Göteborg för tredje året i rad. 35 procent klarade inte godkänt i alla ämnen. 2010 var motsvarande siffra 28 procent. Men skillnaderna är stora mellan olika skolor och olika stadsdelar.

I Angered hade nästan 64 procent av eleverna som gick ut nian förra året inte nått godkänt i alla ämnen. Nära hälften av eleverna hade godkänt i 16 ämnen, vilket ger gymnasiebehörighet. Efter sommarskolan förra året klarade ytterligare tre elever behörighet till gymnasiet.

Sommarskolan i Angered tar emot elever från årskurs sex till nio. Sommaren 2013 var det totalt 84 elever i Angered som använde en del sommarlovet till att läsa upp betyg. I år blir det fler, över 200 elever är anmälda.

Angered har även anordnat undervisning under andra ledigheter, så kallad lovskola. Enligt Rickard Ernebäck, sektorschef för utbildning i Angereds stadsdelsförvaltning, är det här något som är högt prioriterat. De följer nogsamt utvecklingen bland eleverna i stadsdelen.

– Det arbetar vi mycket med, säger han. Vårt främsta mål är att öka måluppfyllelsen bland eleverna. Det är vår stora drivkraft och vi har fått stöd för att lyckas med det från stat och kommun.

Skolverkets utvärderingar från tidigare år visar att två av fem elever utan godkända betyg lyckades bli behöriga till gymnasiet efter att ha gått i sommarskola.

ANNONS

– År 2010 gjordes en uppföljning av sommarskolorna, och då var det vanligast att man läste kärnämnen som matte och svenska. Hur det kommer att se ut i år vet vi först efter sommaren, säger Eva-Lotta Andersson, expert vid Skolverkets statsbidragsenhet.

ANNONS